Otepää asemel saab valitsemisõiguse Türi

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadpealinn Türi
Kevadpealinn Türi Foto: Andus Eesmaa /Järva Teataja / SCanpix

Täna kogunevad inimesed kevadpealinna Türi kesklinna pargis üheskoos tervitama saabuvat kevadet, andis teada Türi vallavalitsuse kultuurispetsialist Katrin Soomets. Kalendrikevade saabumisega algab Türi 14. hooaeg kevadpealinnana.

Kevadpealinna ettevõtmiste korraldustoimkonna juht Ülle Välimäe selgitas, et korraldajad mõtlesid pikalt, mida ette võtta, et tugevasti võimust võtnud talv minema peletada. «Otsustasime talvepealinnast appi kutsuda ravitseja Maila, kes pööripäeva loitsuga peletaks haigused ja külma ning šamaanitrummi abil kevade välja võluks,» lisas Välimäe.

Aedlinnale kohaselt käivitatakse traditsiooniliselt muruniiduk ning talveunest äratatakse Murumoor. Vareste Klaara ja Veera eestvedamisel lauldakse kultuuripärandi aastale kohaselt regilaulu, parki paigaldatakse uus linnukodu ning maalida saab suurt kevadpilti.

Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut annab üle tunnistuse, millega Türi saab valitsemisõiguse astronoomilise suve alguseni 21. juunil. Türi vallavolikogu esimees kuulutab kevadpealinna hooaja avatuks. Kolmeks kuuks heisatakse kevadpealinna lipp.

Seejärel saab kultuurimajas vaadata Oskar Lutsu «Kevade» ainetel kevadpealinna töögrupi meisterdatud lühifilmi ning lastele ja noortele mõeldud muusikalist mängufilmi «Kevad südames».

Esimesel kevadpäeval korraldab Türi noortekeskus valla lasteaedadele kevadise seiklusmängu «Tere, kevad» ja ka Türi talisuplejad teevad järves oma esimese kevadsupluse.

Kevade saabumise tähistamine jätkub Türil laupäeval. Otepää vallavalitsuse kommunikatsioonijuht ütles Valgamaalasele, et talvepealinna Otepää esindus ongi kutsutud tiitli Türile loovutamise pidustustele laupäeval, 23. märtsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles