Valga kultuurikeskuses saab peagi näha müstilisi maale

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iastung sai teoks Valga kultuurikeskuses.
Iastung sai teoks Valga kultuurikeskuses. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga kultuurikeskuses avatakse kolmapäeval, 27. märtsil Margus Rumpi näitus «Valitud teosed 2003–2012».

Kunstnikuna on Rump ennast harinud ja iseseisvalt täiendanud Eestis ja Indias. Maalimisel kasutab ta õli-, akvarell- ja pastelltehnikat. Personaal- ja grupinäitusi on kunstnikul seni olnud neljakümne ringis.

Margus Rumpi kunstiteoseid on Rootsi, Soome, Norra, Saksamaa, Itaalia, Hispaania, Venemaa, USA, Kanada, Austraalia, India ja Eesti erakogudes.

Tema maalid kannavad endaga uue ajastu tunnetust, milles on ka müstilis-nägemuslikke kujundeid. Ideid oma piltide loomiseks saab ta sageli ilmutuslikest unenägudest ja erinevatest vaimsetest õpetustest. Loomingulist jõudu on kunstnik käinud ammutamas Indias, mida tunnistab inimkonna vaimse ürghällina.

«Tähtis on olla tõeliselt teadvel sellest, kes oled, kust tuled ja kuhu lähed. Minu looming on süntees vaimsetest energeetilistest sümbolitest ja märkidest. Piltide motiiv on igavene teelolek, kus kulgemine vaheldub sügava mõtlusega,» avas kunstnik ise oma teoste tähendusi.

«Sümbolid on enamasti rändmungad, pühakud, üksikud inimkogud, linnud ning ääretu, värvikirev ja kirgas taevalaotus. Need on müstilised maastikud täis vaikust, puhtust, rahu ja harmooniat, kuid mitte tardumust,» rääkis Rump.

Vastukaaluks sümbolistlikele piltidele ja valgusmandalatele on ta maalinud ka maastikke ja marinistlikke impressioone. «Maa ja vee üleminekuid kujutavates piltides on vähem värvilõõma ja enam pieteeditunnet looduse ürgjõu vastu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles