Eesti kuulub jätkuvalt ravimresistentse tuberkuloosi ohumaade hulka

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Jakobson
Maris Jakobson Foto: Erakogu

Seoses rahvusvahelise tuberkuloosipäeva, 24. märtsiga juhivad Maailma Terviseorganisatsioon ja Euroopa haiguste ennetamise ja kontrolli keskus tähelepanu, et kuigi tuberkuloosijuhtude arv on Euroopas langenud 5% aastas, tõuseb jätkuvalt tavaravimitele mittealluvate haigusjuhtude osakaal. Ka Eesti on koos teiste Balti riikidega kantud multiravimresistentse tuberkuloosi (MDR-TB) ohumaade nimekirja.

Tervise Arengu Instituudis asuva tuberkuloosiregistri andmetel registreeriti eelmisel aastal Eestis 290 tuberkuloosijuhtu, millest 62 olid tavaravile allumatud.

Instituudi avalike suhete nõunik Maris Jakobson kinnitas Valgamaalasele, et 2010. aastal registreeriti Valgamaal 10 tuberkuloosijuhtu, neist 4 olid MDR-TB juhud. 2011. aastal olid need arvud vastavalt 8 ja 1 ning eelmisel aastal 11 ja 5. Seega on Valgamaal olukord tema sõnul üpris hea.

Kõige tõsisem on olukord Harjumaal, sealhulgas Tallinnas, samuti Ida-Virumaal.

MDR-TB patsientide ravi kestab oluliselt kauem – kuue kuni kaheksa kuu asemel sageli kaks-kolm aastat. Ravi on sadu kordi kallim ning kasutatavad ravimid põhjustavad sagedamini tõsiseid kõrvaltoimeid.

Üks nakkuslik kopsutuberkuloosihaige võib aastas nakatada 10–15 inimest, neist 10%-l areneb nende elu jooksul välja tuberkuloos.

Samuti rõhutavad Maailma Terviseorganisatsioon ja Euroopa haiguste ennetamise ja kontrolli keskus, et langustrendi ei ole näidanud kopsuvälise tuberkuloosi juhtude arv. Eestis registreeriti eelmisel aastal 23 kopsuvälise tuberkuloosi juhtu, mis on 8,5% kõigist tuberkuloosijuhtudest. Euroopa keskmine näitaja on 22%.

Tuberkuloos on inimeselt inimesele õhu teel leviv piisknakkus. Peamiselt saavad kahjustada kopsud, kuid tuberkuloos võib kahjustada kõiki elundeid, sealhulgas luud-liigesed, lümfisõlmed, sooled, neerud, aju, silmad, nahk.

Kopsutuberkuloosi põhilised sümptomid on köha, öine higistamine, väsimus ja väikesed õhtused palavikud.

Haiguse kahtluse korral võib kopsuarstile pöörduda saatekirjata. Tuberkuloosiuuringud ja -ravi on Eestis kõigile tasuta olenemata ravikindlustuse olemasolust.

Rahvusvahelist tuberkuloosipäeva tähistatakse pühapäeval, 24. märtsil. 1882. aasta samal päeval teatas Saksa arstiteadlane Robert Koch avalikkusele tuberkulooisbakteri avastamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles