Julgestuspolitsei soomuk kohal, ollakse helikopteri ootel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

SA Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsioonis Valgas võib nüüdsest näha julgestuspolitsei masinaparki kuulunud soomustransportööri GAZ 66 BRDM.

Ekspositsiooni juhi Meelis Kivi sõnul oli ta kohe nõus masina väljapanekusse võtma, kui muuseumi üks tähtsamaid koostööpartnereid - siseministeerium - vastava ettepaneku tegi.

Kivi sõnul olid suuremate rahutuste puhul kasutatava politseivärvides soomuki Tallinnast Valka toimetamisel suureks toeks Kaitseliidu Valga malev ja kaitseväe logistikakeskus.

«Kahekümne meetri pikkusel tankitreileril masina muuseumi õuele saamine oli omajagu kunst,» kirjeldas ta vilkuritega politseimasinate toel läbi viidud saabumist.

Tegelikult on tegemist juba teise korraga, kui sarnane operatsioon läbi viidi. Mõned aastad tagasi toodi Tapa väljaõppekeskusest kohale soomustransportöör BTR 60.

Esmaspäeval ekspositsiooni õuele jõudnud masin on läbinud veel 2004. aastal ülevaatuse. Meelis Kivi avaldas lootust, et suurematel üritustel, nagu näiteks augustis peetavatel ajaloopäevadel, võiks soomukit linnas ka demonstratsioonsõitu tegemas näha. Päris sõidukorras masin siiski hetkel ei ole ja vajab mõningat asjatundjate hoolt.

Suured saadetised ei ole selleks aastaks püsiekspositsiooni jaoks loodetavasti veel lõppenud. Kui siseministeeriumist saadud lubadus vett peab, võib juba augustis-septembris väljapanekusse lisanduda helikopter MI 8. Praegu piirivalve kasutuses oleva masina lennutunnid saavad täis paari kuu pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles