Pulgakook – hõrk nauding nii keelele kui silmale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veereta poolest kogusest umbes 15grammised pallikesed ja ülejäänud poolest umbes 18grammised munakujuga koogikesed. Suuremaid ei tasu teha: muidu ei jaksa pulgad neid hoida.
Veereta poolest kogusest umbes 15grammised pallikesed ja ülejäänud poolest umbes 18grammised munakujuga koogikesed. Suuremaid ei tasu teha: muidu ei jaksa pulgad neid hoida. Foto: Timo Arbeiter / Valgamaalane

Kuigi pulgakoogid on Eestis veel üsna tundmatud, sobivad need väga hästi pidulauale.

Pulgakookide põhiline koostisosa on tavaliselt biskviit, kuid otsustasin proovida Toidutarest leitud Eva Palu retsepti, mis lubab biskviidi asemel küpsiseid kasutada. Eva ise nimetab neid pulgaküpsisteks.

Sisu valmistamiseks purusta küpsised köögikombainis täiesti peeneks. Seejärel sega toasoe või kondenspiimaga ja tõsta küpsisepuru hulka. Peaksid saama massi, millest annab pallikesi teha. Vajadusel lisa kondenspiima.

Veereta poolest kogusest umbes 15grammised pallikesed ja ülejäänud poolest umbes 18grammised munakujuga koogikesed. Suuremaid ei tasu teha: muidu ei jaksa pulgad neid hoida.

Sulata kuumaveenõu kohal tume šokolaad. Kasta pulk sulanud šokolaadi ja lükka see poole koogikese sisse. Aseta pooleks tunniks külmkappi tahenema.

Kaunistamisel lase fantaasial lennata. Kuna lihavõtted on käes, läks käiku retsept, mille järgi saab meisterdada värvilisi tibusid ja munasid.

Kaunistamiseks haki rosinad tibude silmadeks, marmelaad munadele kaunistuseks ja tibudele harjadeks.

Siis kalla taldrikule kookoshelbed. Ise ostsin punaseid ja kollaseid kookoshelbeid, samuti avastasin köögikapist tavalisi valgeid. Retsept soovitab kasutada ka maasikakrõpse, kuid neid ma poeriiulitelt ei leidnud, nii et need jäid välja.

Seejärel pane valmis mõned raskemad tassid, kuhu koogikesed hiljem seisma panna. Sulata valge šokolaad. Vali šokolaadi sulatamiseks parajalt kitsas ja kõrge vorm, et saaksid pulgakoogikesed mugavamalt šokolaadi sisse kasta. Šokolaadi on antud veidi suuremas koguses, et koogikeste kastmiseks seda piisaks.

Kookostibudeks kasta pulgakoogike sulanud šokolaadi ja lase üleliigsel šokolaadil maha nõrguda. Veereta koogikest kookoshelveste sees. Kasta parajaks lõigatud rosinatükikesed šokolaadi sisse ja kleebi silmadeks. Suuks kinnita samamoodi pähklitükike. Pane külmkappi tahenema.

Värviliste munade tegemiseks kasta pulgakoogike sulanud šokolaadi ja lase üleliigsel šokolaadil tagasi kaussi nõrguda. Kaunista vastavalt oma fantaasiale – veereta pähklipurus, maasikakrõpsupurus, triibuta värvitud šokolaadiga. Marmelaaditükkide kleepimisel jälgi, et need liiga suured ei oleks, muidu kukuvad maha.

Värvitud ehk roosaks šokolaadiks tõsta kõrvale kolm supilusikat sulanud valget šokolaadi ning sega mõne tilga punase naturaalse toiduvärviga. Sega läbi, tõsta kondiitrikotti ja kanna triibud koogikestele.

Kollased tibud jäta kõige lõpuks. Lisa valgele šokolaadile mõni tilk kollast toiduvärvi ja sega ühtlaseks.

Kasta kõik tibud ühekaupa kollase šokolaadi sisse ja lase üleliigsel šokolaadil maha voolata. Tõsta oma kohale rosinatest silmad, marmelaadist hari ja maasikakrõpsupurust suu. Enne serveerimist tõsta külmkappi tahenema.

Serveeri tibusid ja komme näiteks kausis, mis on täidetud suhkruga. Nii püsivad koogid uhkeldavalt püsti.

Koogikeste tegemiseks mõeldud pulki saab osta näiteks internetist, kuid võib kasutada ühekordseid plastmasskahvleid, hambatikke või bambusest grillvardaid. Valisin viimased, kuigi oleks võinud tagantjärgi tarkusena nad lühemaks lõigata.

RETSEPT

PULGAKÜPSISED
200 g küpsist
50 g võid
3 spl kondenspiima
10 g tumedat šokolaadi

KAUNISTAMISEKS
300 g valget šokolaadi
naturaalset toiduvärvi (kollane ja punane)
20 g marmelaadi
3 rosinat
15 g kookoshelbeid
20 g pähklipuru
30 g maasikakrõpse

Allikas: Toidutare

PULGAKOOGID

Pulgakommi pulga otsa pistetud värvilised koogid. Pulgakoogid pärinevad Ameerikast, nende valmistamise tehnika leiutas sealne hobikokk, kelle blogi Bakerella ja pulgakoogid ehk cake pops on kogunud ülisuurt menu.

Kolm aastat tagasi ilmus Bakerella esimene raamat «Cake Pops: Tips, Tricks and Recipes for More Than 40 Irresistible Mini Treats» (tõlkes: Pulgakoogid: näpunäiteid, nippe ja retsepte rohkem kui 40 vastupandamatuks suutäieks), kus ta õpetab samm-sammult pulgakooke valmistama ja kaunistama.

Allikas: internet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles