Kõige vanem äratuskell ehk kukkede värvikirev maailm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orlovi tõugu kanu on Eestis vaid mõni. Orlovi kanad aretati Venemaal 19. sajandil Kurski ja Orlovi oblastites kohalike kanade ristamisel võitluskanadega. Nad on kõrgejalgsed, kehahoiakult meenutavad võitluskanu, sulestiku värvus on väga erinev: kirjud, õlevärvilised, punakaspruunid, mustad, harva ka valged.
Orlovi tõugu kanu on Eestis vaid mõni. Orlovi kanad aretati Venemaal 19. sajandil Kurski ja Orlovi oblastites kohalike kanade ristamisel võitluskanadega. Nad on kõrgejalgsed, kehahoiakult meenutavad võitluskanu, sulestiku värvus on väga erinev: kirjud, õlevärvilised, punakaspruunid, mustad, harva ka valged. Foto: Timo Arbeiter / Valgamaalane

Kanad kodustati umbes 4600 aastat tagasi, kuigi on ka teisi arvamusi. Näiteks Põhja-Hiinas on leitud ligikaudu 7000 aasta vanuseid kanakonte.

«Seal ei tohikski metsikuid kanu olla, sest seal on talviti üle 40 kraadi külma,» rääkis muusik ja kirjamees Jaan Pulk ehk Pulga Jaan, kes käis enne lihavõtteid Tõutsi külas Kappermäe külaseltsis kanadest rääkimas. Ta rõhutas, et kanu on väga erinevat tõugu ja tüüpi. On täiesti ekslik arvata, et on olemas vaid munakanad.

Kui roomlased vallutasid Inglismaa, levisid valuutana käest kätte võitluskuked. «Nii nagu idamaadest vürtse, toodi ka võitluskukki sisse,» rääkis Pulk. «Roomlased läksid kallite idamaadest toodud kukkedega Inglismaale, kus olid aga palju paremad võitluskuked.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles