Valgamaa fotograafid rahvusvahelisel konkursil: peavõit ja kolmas koht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalmer Lehepuu fotot ei muutnud eriliseks metskits, keda pildistama läks, vaid rohevintide parv, kes kaamera eest läbi lendas.
Kalmer Lehepuu fotot ei muutnud eriliseks metskits, keda pildistama läks, vaid rohevintide parv, kes kaamera eest läbi lendas. Foto: Kalmer Lehepuu

Valgamaa fotograaf Kalmer Lehepuu sai konkursil Baltikumi Loodusfoto 2013 peavõidu. Kolmas koht läks samuti Valgamaa fotograafile Kristian Kruuserile.

«Mul läks nii hästi, et see tundub uskumatu – et nii foto kui ka võit juhtusid just minuga. Alles harjun selle mõttega,» ütles Keenis elav Lehepuu. «Mida suurem konkurss, seda suurem tunnustus. Kuna see oli rahvusvaheline, on ka tunnustus suurem ja olulisem.»

Lehepuu sõnul mängis võidu saanud foto tegemisel väga suurt rolli juhus.

«Tegelikult läksin Kuutsemäe lähedale metskitsi pildistama. Kui olin kitse kaadrisse saanud, lendasid rohevindid mööda, mida ka pildistasin,» rääkis ta võidufoto «Fly, birds, fly» (tõlkes: Lennake, linnud, lennake) kohta, mis märgiti ära ka parima loomafoto ja Eesti loodusfoto kategoorias. «Planeerimine on oluline, aga selle pildi saamisel mängis rolli juhus. Planeerimispool oli, et kitsi pildistama läksin, juhus andis linnud juurde.»

Tähtis pilt ise, mitte autor

Fotograafe, kelle käekiri Lehepuule kõige enam meeldiks, ei ole. Palju enam loevad pildid ise, olgu nende autor kes tahes. «Ei ole nii, et ainult üks fotograaf ilusaid pilte teha suudab,» selgitas ta. «Väga paljudel loodusfotograafidel on pärle, mida vaadata.»

Pildistamisega on Lehepuu tegelenud umbes kuus-seitse aastat, eelistades looduse jäädvustamist.

«See tundub olevat pingevabam, kui keegi ei oota minult midagi – saan endale pildistada. Kui ei tule pilt välja, siis ei tule; aga kui tuleb, siis tuleb,» rääkis ta. «Kui lähen metsa, võtan erinevad objektiivid kaasa, et ei juhtuks nii, et tuleb meeletult ilus loojang ja pean seda lihtsalt pealt vaatama. Pildistan alati seda, mis hetkel võimalik.»

Kui Lehepuu eelistab looduse pildistamist, siis Valga mees Kristian Kruuser püüab tavaliselt pildile inimesi. Seda enam oli loodusfoto maastikukategooria kolmas koht talle meeldiv üllatus. «Ma ei ole loodusfotograaf. See teeb heameelt, kui oma ala tipud sind tunnustavad,» ütles ta.

Esimene koht kuulub samas kategoorias leedukale Ramunas Daniseviciusele ja teine koht eestlasele Jan Lepamaale.

Kruuseri foto «Autumn» (Sügis) sündis läinud sügisel Nigula rabas, kus jäid pildile ka haned. «Oli vaja saada kõrgemale, et peegeldus laukas näha jääks,» kirjeldas ta pilditegemist. «Võtsin kaasa valgusstatiivi, mis läheb kolme-nelja meetri kõrguseks ja ise vajutasin samal ajal puldile, et pildistada. Oli näha, et metsaservast sookured tulevad ning tegin kolm-neli pilti.»

Hinnati üle 300 foto

Fotokonkursi Baltikumi Pulma-, Portree- ja Loodusfoto 2013 loodusfoto kategoorias jõudis žürii ette selle liikme Sven Začeki andmetel üle 300 foto. «Kesisemaid fotosid oli sel aastal vähem,» lausus ta, lisades, et konkursile laekus pilte ka väljaspoolt Baltimaid. «Kalmer Lehepuu foto rohevindiparvest ja metskitsest oli väga hea, nii et selles mõttes oli žürii töö väga lihtne, sest see foto jäi kõigile silma.»

Kruuseri foto jäi kolmandaks seetõttu, et andis tehnilise poole pealt norida. «Foto jäi tehniliselt natuke nõrgaks, kuigi hetk nende värvidega taevas, linnuparve ja peegeldusega laukas oli väga hea,» ütles Začek.

«Kindlasti kannatas tehniline pool. Kui oleksin teinud pika säriaja ja madala ISOga (tundlikkusega – M. V.) foto, olnuks kvaliteetsem pilt, aga ma ei oleks saanud linde niimoodi fotole, nagu nad seal praegu on,» selgitas Kruuser.

Loodusfoto kategoorias selgusid parimad maastiku-, looma- ja linnupildid, samuti selgitati välja parimad fotod looduse nägemise loovuse poolest.

Konkursi korraldaja I Am Photographer on organisatsioon, mis annab infot fotograafiaürituste kohta huvilistele ja professionaalidele peamiselt Eestis, Lätis ja Leedus, aga samuti teistes riikides üle maailma. Samuti korraldab see digitaalse fotograafia tundide andmist, konverentse ja võistlusi, mis mõeldud kõigile, alates algajast ja lõpetades professionaalidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles