Haigla toetuseks kogunes 4000 allkirja

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Kõiv
Andres Kõiv Foto: Lauri Kulpsoo/ Postimees / Scanpix

Võrumaa arstid andsid maavanem Andres Kõivule üle 4316 allkirjaga pöördumise. Selles avaldavad maakonna elanikud rahulolematust maakonnakeskuses asuva haigla reformimise, samuti kiirabireformi suhtes, andis teada Võru maavalitsuse kantselei peaspetsialist.

Allakirjutanud soovivad, et Võrus asuv Lõuna-Eesti haigla jätkaks piirkonda teenindava üldhaiglana praegu olemasolevate erialadega ja võimekusega tagada endises mahus ööpäevaringne arstiabi ning sünnitusabi osutamine.

«Meid, võrumaalasi, ei veena, et kiirabiteenuse koondamisega Tartusse muutub arstiabi kättesaadavus ja selle kvaliteet meie maakonnas paremaks. Tulemus on pigem vastupidine: väheneb oluliselt siin elavate inimeste turvalisus ja võimalus saada kiiret ja kvaliteetset arstiabi. Seetõttu oleme täielikult vastu sotsiaalministeeriumi kavandatavale reformile,» seisab pöördumises.

Allkirjade kogumine on tingitud murest ja nördimusest sotsiaalministeeriumi kavandatava kiirabireformi ja haiglavõrgu arengukava üle, mille läbiviimise tulemusena kaugeneb teenus kohapealsest teeninduspiirkonnast ning on ühtlasi samm Lõuna-Eesti haigla võimekuse nõrgendamise suunas.

Võru maavanem Andres Kõiv ütles, et võttis riigi esindajana allkirjad vastu väga raske südamega, kuna on selge, et haiglavõrku puudutavad otsused on raskesti põhjendatavad.

«Ei ole veenvaid argumente, miks peaks kiirabi reformima. Praeguste teadmiste järgi ei parane kiirabiteenuse kvaliteet ega kättesaadavus, vaid käib reform reformi enda pärast,» lisas maavanem.

Kõivu sõnul on kahetsusväärne, et kiirabiteenuse ümberkorraldamisel ei arvestata haiglate toimimisloogikat.

Maavanem arutas olukorda ka ASi Lõuna-Eesti Haigla omaniku MTÜ Terve Võrumaa juhatuse esimehe Tiit Tõntsuga, kes lubas omalt poolt kutsuda lähiajal kokku ühingu juhatuse, et arutada tekkinud olukorda, edasisi
tegevusi ja koostööd Tartu Ülikooli kliinikumiga.

Kavandatav haiglareform võib tähendada teenuste vähenemist ka Valga haigla patsientidele. Esialgsete kavade kohaselt kaoksid Valga haiglast praeguses mahus töötavad kirurgia- ja sünnitusosakond. Lähimaks kohaks, kus neid teenuseid saada võib, muutuks Valga patsiendile Tartu.

Valga haigla juhataja Marek Seer on korduvalt kinnitanud, et haigla püüab ikkagi olemasolevaid teenuseid säilitada. «Arvan, et praeguste mahtude juures on mõistlik jääda sama liigiga haiglaks,» sõnas Seer Valgamaalasele veebruari lõpus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles