Kohus andis käsu Aivo Meema töölt kõrvaldada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas praegu käiv kohtueelne menetlus viib selleni, et Aivo Meemale esitatakse süüdistus ning päädib see kohtuga, on veel selgusetu.
Kas praegu käiv kohtueelne menetlus viib selleni, et Aivo Meemale esitatakse süüdistus ning päädib see kohtuga, on veel selgusetu. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Otepää gümnaasiumi direktori ametist vabastamise tegelik põhjus võis peituda kohtumääruses.

Neljapäevase Valgamaalase artiklis rääkis Otepää vallavanem Merlin Müür, et kooli arengu ja pingete mahavõtmise huvides oleks vald soovinud uue kooli­direktori leidmiseks konkursi juba varem välja kuulutada. Veel ütles ta, et kui vald oleks Meema varem vallandanud, võinuks omavalitsus lõpetada töövaidluskomisjonis.

Tegelikult saabus märtsi lõpus vallajuhtidele Tartu maakohtu eeluurimiskohtunikult määrus, kus nõuti Aivo Meema kõrvaldamist Otepää gümnaasiumi direktori ametikohalt kuni kohtuotsuseni.

Avalikkuse eksitamine?

«Vald ei viidanud tegelikele põhjustele,» ütles IRLi ridades olev volikogu liige Jaanus Barkala. Ta lisas, et omavalitsuse juhid rõhusid töölepinguseadusele, kuigi käsk Meema töölt kõrvaldada tuli hoopis kohtult. «See oli avalikkuse eksitamine. Õige oleks olnud öelda, et tuli kohtumäärus ja seepärast lõpetati töösuhe.»

Barkala arvab, et Meemat poleks määruseta vallandatud. «Seda oleks võinud juba varem teha, kui soovi olnuks,» ütles ta.

Juuraharidusega Barkala sõnul näitab kohtu välja saadetud määrus selgelt, et süütõendeid on Meema vastu piisavalt.

«Analoogia on Kallaste linnapeaga (Viktor Nukka – M. V.), kes kõrvaldati kohtumäärusega ametist,» lisas ta. «Siis on asi tõsine. Seda määrust väga kergekäeliselt ei väljastata, sest kui süüdistust ei esitataks, oleks Meemal alus kahjunõudeks riigi vastu.»

Kallaste linnapea Viktor Nukka, keda kahtlustatakse 50 000 euro linna raha varguses ja selle kulutamises isiklikuks otstarbeks, sealhulgas puhkusereisidel käimiseks, vabastati märtsi lõpus ametist just kohtumääruse alusel.

Merlin Müür ei nõustunud väitega, nagu oleks Otepää vald püüdnud endast paremat muljet jätta ja vähem kära tekitada, kui põhjendas Meema ametist vabastamist liiga kaua kestnud töövõimetuslehega.

Ei soovitatud määrust mainida

«Kui oleksime määrust järginud, oleks see tähendanud, et kohtuotsuseni oleksime pidanud tema koha säilitama,» lausus ta. «Meil ei soovitatud määrust mainida. Haigusleht oli meie põhjus vallandamiseks. Barkalal õigus on uskuda, mida tahab – ta ajab poliitilist juttu.»

Müüri väitel ei tee valla mainet paremaks, kui lõpetada direktoriga leping töölepinguseadusele viidates. «Kui on kahtlustused ja need osutuvad hiljem põhjendatud süüdistusteks, oleks valla maine parem, kui oleksime ta vallandanud just nende kahtlustuste alusel,» ütles ta.

Lapsevanem Kuldar Veere, kelle kaks last Otepää gümnaasiumis õpivad, ütles detsembris leheveergudel, et tegelikult võiks otsida uue direktori – vaatamata sellele, mida kriminaaluurimine välja selgitab. «Koolidirektori ametis on eriti kõrged moraali- ja eetikanõuded. See inimene ei pea olema ainult juriidiliselt aus, vaid ka välja paistma aus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles