Südamenädal toob üle 200 liikumisürituse

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamearst Margus Viigimaa manitseb suhkru liigtarvitamisest hoiduma.
Südamearst Margus Viigimaa manitseb suhkru liigtarvitamisest hoiduma. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Alanud nädalal tähistatakse südamenädalat, mis sarnaselt viimasele paarile aastale keskendub liikumisele kui ühele parimale viisile ennetada südamehaigusi, anti teada Tervise Arengu Instituudist. Liikumise olulisuse meeldetuletamiseks korraldavad kohalikud omavalitsused üle Eesti sel nädalal oma kodukandi rahvale liikumist propageerivaid üritusi «Sinu sammud loevad».

Nädalat koordineeriva Tervise Arengu Instituudi andmetel on registreeritud veidi üle 200 avaliku liikumisürituse, millele lisanduvad veel lasteaedades-koolides, samuti spordiklubides ja apteekides toimuvad ettevõtmised.

Südamenädala eestvedaja, kardioloog prof Margus Viigimaa sõnul on ajapuudusest tulenev liikumisest ja tervisetreeningust loobumine sissejuurdunud eksiarvamus, mida tuleks kindlasti muuta.

«Põhjuseid, miks liikuda, on hulgaliselt,» lausus Viigimaa. «Kehaline aktiivsus normaliseerib vererõhku, vähendab »halva« ja suurendab »hea« kolesterooli taset, langetab tromboosiriski, samuti kehakaalu. Liikumisega parandame ainevahetust, mis hoiab ära suhkruhaiguse tekke ning lisaks südamehaigustele saame regulaarse kehalise aktiivsusega langetada ka vähihaiguse riski.»

Viigimaa lisas, et südamehaiguste ennetamiseks on kõige olulisem liikumisharrastuse regulaarsus, mitte niivõrd intensiivsus. «Eesti Kardioloogide Selts soovitab südame kaitsmiseks kolm kilomeetrit kõndi või 30 minutit ükskõik millist mõõdukat liikumist päevas,» lisas ta. Tervisetreeninguks sobivad kõige paremini kepikõnd, sörkjooks, kiire kõnd, ujumine, jalgrattasõit, tantsimine, sõudmine, uisutamine ja rulluisutamine.

Ürituste läbiviimist toetab Euroopa Liit Euroopa sotsiaalfondi programmi «Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2013–2014» käigus.

Südamenädalat tähistatakse Eestis alates 1993. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles