Minister tõi esile kaksiklinnade koostööd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Peeter Langovits / Postimees

Välisminister Urmas Paet ütles reedel Tallinnas kohtumisel Läti välisministri Edgars Rinkēvičsiga, et Eesti toetab Läti liitumist Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni OECD ja eurotsooniga. Samas tõstis välisminister esile Valga ja Valka vahelist koostööd.

«Loodame, et Lätist saab peagi euroala liige. Samuti soovime Lätit näha OECD liikmesriikide hulgas,» kinnitas Paet.

Välisministrid kõnelesid kohtumisel ka Eesti ja Läti koostöö teemadest. Pikemalt peatuti majandus- ja kaubandussuhetel ning regionaalse koostöö küsimustel. Läti on Eestile neljas ekspordi- ja impordipartner.

«Eelmisel aastal kasvas Eesti eksport Lätisse 15 protsenti ja Läti on meie ettevõtjate jaoks kolmas investeeringute sihtriik,» märkis Paet.

Tema sõnul on positiivne ka see, et kahe riigi inimestevahelised head kontaktid muutuvad aina tihedamaks. «Eelmisel aastal ületas Lätist Eestisse saabunud turistide arv rekordilise 100 000 piiri,» ütles ta.

Paet märkis kohtumisel, et Eesti hindab kõrgelt Läti panust NATO küberkaitsekeskuse töösse. «Keskuse liikmete arv kasvab järjepidevalt. Aprillis teatas oma liitumissoovist Island,» lausus välisminister.

Regionaalse koostöö teemadest kõneldes rõhutas välisminister Paet transpordi- ja energiaalaste projektide olulisust. «Rail Balticu edenemiseks on vajalik projektiga edasi minna ühtses tempos vastavalt kokkulepetele,» sõnas ta.

Energeetikaalase koostöö eesmärk on suurendada meie ühist energiajulgeolekut varustuskanalite arvu suurendamise ja mitmekesistamise kaudu.

Väga hästi toimib ka Eesti ja Läti piiriregioonide kohalike omavalitsuste vaheline koostöö. «2004. aastal moodustati Eesti-Läti ministeeriumite vaheline piiriülese koostöö tõhustamise komisjon,» märkis Paet ja lisas, et praeguseks on Eesti-Läti programmi raames heaks kiidetud üle 60 ühise koostööprojekti.

«Heaks näiteks on siin Valga ja Valka koostöö. Näiteks Valga kutseõppekeskuses on eelmise aasta sügisest võimalik õppida ka läti õppuritel. Valka poolel asuvas kunstikoolis on aga Valga linna lastel võimalus õppida eestikeelsetes rühmades,» tõi Paet näiteid hästi toimivast praktilisest koostööst.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles