Kaks maakonna kooli saatsid vaiba näitusele

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu pälvis tiitli tekstiilikunstnik Anu Raud.
Mullu pälvis tiitli tekstiilikunstnik Anu Raud. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees / Scanpix

Pärnus asuv uue kunsti muuseum andis näituse «Õnnetähe poole» avamisel elutööpreemia «TriikRaud 2013» üle Anu Rauale.

Nikolai Triigi ja Kristjan Raua järgi nimetatud preemia antakse suure elutööga hakkama saanud kunstnikele.

Anu Raud on oma 70 eluaastaga suutnud ehitada silla meie rahvakunsti mineviku ja tuleviku vahele. Sajandivanuste eesti pulmatekkide kirjad, sümmeetria, koloriit ning kunstniku igatsus, et rahvatraditsioonid elaks siin maa peal kauem meist, loovad sümbioosi, mille nimeks on Anu Raua Maailm. Anu Raua elutöö näitus uue kunsti muuseumis jääb avatuks 4. juunini.

Näitusel näeb teoseid Anu Raua eluteelt. Näha saab tema teoseid Eesti rahva muuseumi, Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumi, Eesti ajaloomuuseumi ja uue kunsti muuseumi kollektsioonidest ning paljudest erakogudest.

Raua teoseid andsid näitusele oma kogudest ka kaks Valgamaal tegutsevat haridusasutust: Valga ja Pühajärve põhikool.

Pärnu uue kunsti muuseumi esindaja Vaiko Edur selgitas Valgamaalasele, et Valga põhikoolilt on näitusel laenatud vaip «Koduaken» ja Pühajärve põhikoolilt vaip «Aabitsakukk». Mõlemad on valminud aastal 2007 ja on tehtud põimetehnikas.

Mõlemad koolid said Raua villase vaiba endale seoses eduka osalemisega konkursil «Eesti kaunis kool». Pühajärve kool sai sellise tunnustuse 2007. aasta arvestuses, Valga põhikool kaks aastat hiljem.

«Lisaks preemiale kingib presidendikantselei koolile Anu Raua loodud vaiba. Pärnus saabki näha viit sellist vaipa,» täpsustas Edur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles