Augustist muutub Elektrilevi võrgutasu

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliin
Elektriliin Foto: Jüri Rüsülainen

Eile kooskõlastas konkurentsiamet 1. augustil toimuva Elektrilevi regulaarse hinnakorrektsiooni, andis teada Elektrilevi kommunikatsioonijuht.

 Augustist väheneb keskmine võrguteenuse hind seniselt 3,79 sendilt kilovatt-tunni kohta 3,73 sendini.

Võrguteenuse hinna alanemise üks peamine põhjus on konkurentsiameti poolt võrguettevõtjatele lubatud tootluse määra vähenemine. Kui 2012. aastal võisid jaotusvõrguettevõtjad elektrivõrku investeeritud kapitalilt teenida tulu 7,83%, siis tänavu kehtestatud lubatud tootluse piir on 6,76%. Lisaks mõjutas tasude alanemist kasvanud võrguteenuse müügimaht ja vähenenud elektrivõrgu kadu.

Et võrguteenuse hind vastaks põhjendatud kuludele, korrigeeritakse seda igal aastal. Hinna korrigeerimine toimub vastavalt konkurentsiameti metoodikale, mis arvestab muutusi tarbijahinnaindeksis, müügimahtudes ja võrguettevõtja jaoks mittekontrollitavates kuludes, samuti kokkulepitud investeeringute mahte ja võrguettevõtjatele lubatud tootluse määra.

Hinna muutus on eri pakettides erinev. Keskmisele kodukliendile, kes tarbib aastas elektrit 3000 kWh, kahanevad võrguteenuse kulud keskmiselt üheksa sendi võrra kuus. Uued hinnakirjad on avaldatud Elektrilevi veebilehel, kust saab ka lisainfot võrguteenuse hinna kujunemisest.
 

Copy

Märksõnad

Tagasi üles