Kampaania tõi sada väljakutset

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Päästeamet

Lõhkematerjali loovutamise nädalase kampaania ajal said päästeameti demineerijad kokku 100 väljakutset, millest 31 olid seoses kampaaniaga. Kokku loovutati 1,2 kilogrammi püssirohtu, 11 mürsku, üheksa lõhkepaketti, viis käsigranaati, 19 detonaatorit ja veel muud plahvatusohtlikku.

Kõige enam tuli väljakutseid Harju- ja Viljandimaalt: mõlemast maakonnast viis. Valgamaal tõi kampaania demineerijatele ühe väljakutse. Üldse ei tulnud neid Hiiu-, Põlva- ja Saaremaalt.

Päästeameti pressiesindaja Martin Vallimäe kinnitas Valgamaalasele, et reaalselt Valga maakonnast lõhkematerjali kampaania käigus kätte ei saadud – tegu oli valeväljakutsega. «Päris paljud väljakutsed põhinevadki legendidel, näiteks on vanaisa omal ajal midagi peidetud laskemoonast rääkinud.»

Kuigi ühelt poolt on Vallimäe kinnitusel väga kiiduväärne, kui inimesed taoliste legendide kontrollimise eesmärgil maad ise songima ei hakka, tasuks ka päästjatega ühendust võtta siiski vaid põhjendatud kahtluse korral. «Meie operatiivgrupp on paraku nii väike, et reageerime, kui lõhkekehad reaalselt inimesi ohustavad. Päästeametile tasuks teada, kui lõhkematerjali asukoht täpselt teada on.»

Päästeameti demineerimiskeskuse juhataja Arno Pugonen palub vaatamata kampaania lõppemisele inimestel teatada nende käes või neile teadaolevast lõhkematerjalist hädaabitelefonil 112, vabatahtlikul lõhkematerjali loovutamisel karistust kartma ei pea.

Siseministeeriumi ettepanekul muudeti varakevadel seadust, et jätkata eluohtlike ja riigi üldist turvalisust ohustavate esemete käibest kõrvaldamist.

«Juba neljandat korda toimunud kampaania käigus oli inimestel võimalik teavitada ja loovutada enda valduses olevad ohtlikud esemed kriminaalmenetluseta. Vabatahtlikult loovutatud lõhkeaine ja relvade hulk tõestab, et sellised kampaaniad muudavad Eestis elu turvalisemaks,» sõnas siseminister Ken-Marti Vaher.

Varasema kolme kampaania käigus on hävitatud üle saja kilogrammi lõhkeainet, lisaks näiteks veel üle 1000 detonaatori ja üle 10 000 padruni, üle kilomeetri detoneerivat nööri ja sadu liitreid napalmi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles