Komisjon peab oluliseks sõjaajaloo jäädvustamist

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Riigikogu riigikaitsekomisjon kohtus MTÜ Eesti Sõjaajaloo Pärand (ESAP), Eesti sõjamuuseumi, Hiiumaa militaarmuuseumi ja kaitseministeeriumi esindajatega. Kohtumise käigus sai komisjon ülevaate Eestis tegutsevatest sõjaajaloo uurimise, jäädvustamise ja eksponeerimisega tegelevatest muuseumidest, nende igapäevatööst, aga ka kogude täiendamise ja rahastamisega seotud küsimustest.

Riigikaitsekomisjoni esimehe Mati Raidma sõnul peab komisjon Eesti sõjaajaloo kogumist ja talletamist, samuti selle uurimist ja avalikkusele kättesaadavaks tegemist väga oluliseks, ning rõhutas, et sõjaajaloo muuseumide tegevuse toetajate ring peab laienema.

«Töö, mida teevad erineva suurusega muuseumid, on tänuväärt ning eeldab suurt pühendumist. Siinkohal soovin kutsuda üles kõiki omavalitsusi ja teisi võimalikke partnereid järgima kaitseministeeriumi eeskuju ja leidma võimalusi rahaliselt toetada neid entusiaste, tänu kellele on Eesti eri paigus sõjaajaloo väljapanekud olemas,» ütles Raidma.

«Iga iseseisev riik peab propageerima oma sõjaajalugu, see ei saa olla kitsalt ühe ministeeriumi vastutusala,» lisas riigikaitsekomisjoni aseesimees Aivar Riisalu.

Eestis tegelevad sõjaajalooga Eesti sõjamuuseum, Kaitseliidu muuseum, Eesti vabadusvõitluse muuseum, KVÜÕA muuseum, Vaivara Sinimägede muuseum, Eesti lennundusmuuseum, Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsioon, Viljandi muuseum, Saaremaa sõjavara muuseum, Sõrve militaarmuuseum ja Hiiumaa militaarmuuseum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles