Koduveinikonkursi finalistid valitud

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduveinide degusteerimine.
Koduveinide degusteerimine. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pärast kolme pikka degustatsioonipäeva valis žürii välja 18 puuvilja- ja marjaveini, mis pääsevad Maalehe ja Veinivilla koduveinikonkursi finaali, andis teada Veinivilla perenaine Tiina Kuuler.

Finalistide sekka pääses ka Lepassaare talu õunavein, mille tegemisel on kasutatud peale õunte ka pihlakaveini. Mullu valminud veini valmistas Anti Karask Valgamaalt.

Kokku hinnati Kuuleri kinnitusel 132 veini, mis olid jaotatud kaheksasse võistlusklassi: valge kuiv, punane kuiv, valge poolkuiv, punane poolkuiv, dessertvein, rose, viinamarjavein ja vahuvein/siider. Poolkuivadest klassidest tõsteti neli veini ümber kuivade klassi maitsmise käigus.

Tehnoloogiline kvaliteet on Kuuleri hinnangul üha paremaks läinud – otsest äädikaks läinud veini seekord polnudki.

«Kolm-neli olid sellised, millel käärimine ei olnud veel lõppenud ja nad vahutasid pudelis edasi. Kui nad ei võistelnud vahuveinide klassis, siis neid kahjuks ei hinnatud. Rohkem kui kunagi varem tuli veini kvaliteedi kontrolliks avada teine kontrollpudel, ning enamasti osutus teine pudel väga heaks, mõni jõudis ka finalistide sekka,» lisas ta.

Enim positiivseid üllatusi pakkunud punaste poolmagusate klass, kus paljud veinid hinnati ümber kuivadeks. Kõige kõrgemaid keskmisi hindeid said samuti punased kuivad ja poolkuivad veinid.

Kuna eelmine aasta ei olnud väga hea õuna-aasta, oli seda Kuuleri kinnitusel näha ka finaaliveinide valikus – toorained on varasemast mitmekesisemad. Silmatorkavalt palju oli kasutatud rabarberit ning ka aroonia oli populaarsem kui varem. Samas viinamarju oli vähe ning ka veinide iseloom jäi väheke nõrgaks, seepärast žürii otsusega ühtegi viinamarjaveini finaali ei valitud.

Koduveine hindasid eesti veinispetsialistid, sommeljeed, peakokad, veiniajakirjanikud.

Konkursi lõppvõistlus toimub 15. juunil Haapsalus.

Konkurss toimub tänavu juba kolmandat aastat. Esimesel aastal oli finaal Türi lillelaadal ning nüüd juba teist aastat Haapsalu veinipeol.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles