Tervisekaitse hoiatab liigpäevitamise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Toomas Huik

Palavate ilmadega tuleb eelkõige kroonilisi haigusi - näiteks kõrgvererõhutõbe ja südamehaigusi - põdevatel inimestel olla ettevaatlik. Sageneda võivad südameatakid ja tõuseb vererõhk, manitseb tervisekaitseinspektsioon.


Kuumus ohustab veel ka kuni nelja-aastaseid lapsi ja üle 65aastaseid täiskasvanuid, samuti ülekaalulisi.
Kuid kuumus võib kurnav olla ka täiesti tervetele inimestele, eriti juhul, kui kuuma käes on vaja teha füüsiliselt pingutavat tööd.

Kõrge temperatuur, niiskus, tugev päikesekiirgus võivad põhjustada vedeliku ja soolade kaotust, ülekuumenemist, psüühika- ja vereringehäireid, infarktiohtu ning päikesepõletusi.

Nii rannaliival, solaariumis kui ka mujal päevitades tuleb terviseohutuse pärast arvestada UV-kiirguse intensiivsust ja doosi. On kolme liiki kiirgust: UVA, UVB ja UVC.

UVA-kiirguse toimel paranevad ainevahetus ja vereringe, suurenevad koormustaluvus ja töövõime, tugevneb immuunsus, nahk päevitub ja naha sarvkiht pakseneb. See tungib pikema lainepikkuse tõttu sügavamale nahka, tekitab päevitamisel kiiret nahapunetust ja pigmendilaike.

UVA põhjustab varast naha vananemist, häireid inimese immuunsüsteemis ning suurendab oluliselt nahavähi ohtu. UVA-kiirgus on võrdselt intensiivne nii suvel kui ka talvel.

UVB-kiirguse toime sõltub paljudest teguritest: näiteks aasta- ja kellaajast või õhutemperatuurist. Intensiivsuse kõrgaeg on kell 11 kuni 15. Kuna sel kiirgusel on lühem lainepikkus, ei jõua see naha pealispinnast ehk marrasknahast kaugemale. Seetõttu aitab mõistlikes kogustes saadud UVB-kiirgus tõsta naha kaitsevõimet, kuna soodustab pigmendi tekitamist. Selle tulemus on nähtav päevitus.

UVB-kiirgus soodustab D-vitamiini teket organismis, hävitab õhus haigustekitajaid, tugevdab immuunsust. Samas võivad ülemäärase kiirgusega kaasneda päikesepõletus, geenimutatsioonid, immuunsüsteemi nõrgenemine, melanoomid ja nahavähk, kroonilised silmakahjustused, naha vananemine ja paksenemine.

UVC-kiirgus neeldub osoonikihis ja maapinnani ei jõua, küll aga võidakse sellega liialdada solaariumides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles