Kartulimardikad juba ründavad

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulimardikad
Kartulimardikad Foto: Peeter Kümmel / Sakala / Scanpix

Valgamaalase toimetusse helistas Õie Pavelson Helme vallast. Naise sõnul tabas teda kartulimaal ebameeldiv üllatus. «Kuigi varajane kartul on mul alles 5–10 sentimeetrit kõrge, on see juba kartulimardikaid täis. Sain neid täna terve topsitäie.»

Kuigi naine on pikka aega kartulikasvatusega tegelenud, on kahjurmardikate niivõrd varajane taimedele ilmumine tema kinnitusel erakordne.

«Arvan, et ehk on siin süüdi erakordselt soojad ilmad,» arvas Pavelson.

Tema arvamuse paikapidavust kinnitas põllumajandusameti Valga keskuse juhataja Sirje Allik. «Arvestades ilmaolusid, ei ole see erakordne. Küll aga tuli suur soe erakordselt vara. Kartulimardikatele piisab, kui ilmad on nädal või kaks soodsad. Nad asuvad munema ja peagi hakkab munadest kooruma juba uus põlvkond mardikaid.»

Kartulimardikad on kuni 10 millimeetrit pikad, kollakasoranži värvi, mida katavad pruunid triibud. Talve veedavad nad lume all mullas, kevadel hakkavad kartulilehtedele oranžikaid munakogumeid tekitama. Nii vastsed kui valmikud söövad kartulitaimede lehti.

Mardikad levivad ka tuulega ühelt põllult teisele. «Soodsate õhuvooludega võivad nad Eestisse jõuda ka Lätist. Nii võib olla juhtunud tänavugi,» lisas Allik.

Kartulimardikate rohkus sõltub sellestki, kuidas on eelmisel aastal tõrjet tehtud ja millised olid talveolud.

Põlde tuleks Alliku kinnitusel regulaarselt kontrollida. Sellega tuleks alustada kohe pärast pealsete kasvamahakkamist. «Igaüks peab ise valima sobivad tõrjemeetmed: käsitsi korjamise või keemilise taimekaitse. Kontrollimist tuleb jätkata ka hiljem,» rõhutas Allik.

Mardikate kahjustus võib kõik pealsed hävitada ja kasvataja talvekartulita jätta. Seetõttu on soovitatav suurtel pindadel pigem keemilist tõrjet teha, väikekasvataja peab kõik kartulimardikad ja nende vastsed põllult ära korjama ning hävitama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles