Trivimi Velliste avab mälestuskivi metsavendadele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trivimi Velliste..
Trivimi Velliste.. Foto: Peeter Langovits.

Laupäeval, 30. mail kell 12 avatakse Võru-Valga maantee ääres Nursis mälestuskivi metsavendadele, kes langesid Lükka Luhasoos 28. detsembril 1945. aastal.


Tol kaugel talvepäeval pärast jõule hävitati Nursi punker ja võitluses kommunistide võimu kindlustanud nõukogude julgeolekuüksustega andis oma elu kaheksa Võrumaa meest. Neist seitsme nimed on teada, kaheksas langes tundmatuna. Üks punkris olnud mees pääses põgenema ning on elus tänaseni.

Kivi avamisel esineb kõnega Trivimi Velliste ja möödunut meenutab Valev Kaska Eesti Õpilasvabadusvõitlejate Liidust. Võrumaa kooliõpilastest vabadusvõitlejad, nende hulgas Valev Kaska, suhtlesid omal ajal Nursi punkri metsavendadega tihedalt.

Koolipoisid tabati ja anti kohtu alla ning saadeti Siberisse, kuid isegi Siber ei suutnud neist meestest kommunismivastast vaimu välja rookida.

Pärast Siberist tagasitulekut keelas nõukogude võim Valev Kaskal Võrumaal elada, nii sai olude sunnil mehe teiseks koduks Viljandimaa.

Kaitseliidu, moorkotkaste ja kodutütarde esindajad seisavad auvahtkonnas, mälestuskivi pühitseb Rõuge koguduse õpetaja Mait Mölder. Lauldakse ka metsavendade laule - kohal on lõõtsamees Alo Pihu.

Nursi metsavendadelt, kes ise kutsusid ennast 10. Roheline Partisanide Pataljon, pärinevad kahe Untsakate metsavennalaulude plaadil «Metsa läksid sa» oleva pala sõnad. Need on «Mets mühiseb» ja «Meil metsad veel on vabad.» Laulude sõnad leiti KGB arhiivist ühe arreteeritud metsavenna kriminaaltoimikust.

Nursi mälestuskivi püstitatakse rahva annetuste ja Eesti Represseeritute Abistamise Fondi toel, kokku saadakse toime vähem kui 30 000 krooniga.

Avamise korraldab Eesti Õpilasvabadusvõitlejate Liit koostöös Rõuge vallavalitsuse ja paljude abilistega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles