Võrumaa hingab täna suurpeo rütmis

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Contra jagas Lüllemäel autogramme.
Contra jagas Lüllemäel autogramme. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna, 1. juunil peetakse Võrus Kubija laululaval järjekorras 3. Uma Pido, millest võtab osa 150 koori 3800 lauljaga. Kohal on ka rohkesti kollektiive Valgamaalt.

Neist kaks tuleb Karula vallast ehk ajalooliselt Võromaalt. Ülejäänud on Vana Võromaa sõbrad ja sugulased mujalt Valgamaalt."

Mõlema Karula vallast registreerunud kollektiivi eesotsas seisab Vairi Niinep Lüllemäelt. Ta on nii Lüllemäe põhikooli laulu- ja mängukoori kui segakoori Lüllemäe Lüürikud dirigent.

Samuti on maakonnast kahe kooriga peole minemas Maarika Reinhold. Tema käe all laulavad Valga kammerkoor ja Valga Südamesõprade Seltsi segakoor.

Laulu- ja rahvapidu algab juba hommikul, kui Võru linna kirikuplatsil toimub laat ning lipujooksu ümber Vana Võromaa lõpetab tuntud luuletaja Contra.

Selleaastase laulupeo sümboliks on valitud kivipill. Kivid on koos Võhandu jõega üks olulistest lavastuse sümbolitest. Lisaks soovivad korraldajad avardada harjumuspärast arusaama muusika tegemise võimalustest. «Loodushelid on meid aegade algusest peale ümbritsenud, nii saab ka kiviga suurepäraseid helisid tekitada,» ütles kivipilli kokkuseadja Riina Velmet Johannese koolist Rosmalt.

Kivipilli kivid pärinevad Marinova dolokivikarjäärist ja Kalvist põhjarannikult.

Niisamuti on kivi kasutatud dirigendipuldina. Tänavuse Uma Pido koorijuhid juhatavad koore vägeval dolokivil seistes, mis toodud Marinova dolokivikarjäärist.

Uma Pido keskpäeval finišeerub lipujooksik Contra Võru kirikuplatsi laadalaval. 3. Uma Pido toimub esmakordselt võrukeste vastvalitud lipu all ning selle tähistamiseks võttis luuletaja ja jooksumees Contra ette ekstreemsuse – lipujooksu, mis läbis kaheksat ajaloolist Vana Võrumaa kihelkonda ning külastas ka sõpru Setomaalt. 26. mail alanud ning 1. juunil lõppeva jooksu pikkuseks tuleb üle 330 kilomeetri.

Laulupeo repertuaar koosneb tervenisti võrumurdelistest lauludest, eestikeelsena lauldakse vaid hümn. Peamiselt võrumurdelised on ülesastumised nii laadal kui kirikus ja töötubades. Õhtuse pääkontsõrdi kava koosneb rahvalauludest, rahvalikest lauludest, klassikalistest koorilauludest ja uuematest kooridele seatud lauludest.

Pidu käib külakorda Põlva ja Võru vahet, et rõhutada Vana Võromaa ühtsust. 1. Uma Pido toimus 2008. aastal Võrus ja teine 2010. aastal Põlvas. Vana Võromaa ajaloolise kultuuriruumi moodustavad kaheksa Lõuna-Eesti kihelkonda: Hargla, Rõuge, Karula, Vastseliina, Kanepi, Urvaste, Põlva ja Räpina.

Pidu korraldab MTÜ Võro Selts VKKF koostöös Võru instituudi, Võru linna- ja vallavalitsuse ning Põlva ja Võru maavalitsusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles