Valga sõjamuuseum tutvustab täna uut väljapanekut

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaa noored lähevad ajateenitusse homme militaarteemapargi juurest.
Valgamaa noored lähevad ajateenitusse homme militaarteemapargi juurest. Foto: Kunnar Rüsülainen/ Valgamaalane

Täna, 5. juunil avab SA Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsioon (VIPK) Sisekaitseakadeemia teemalise toa. Samas antakse üle ajalooline 43 aastat vana päästekomando redelauto Magirus 150D10, andis teada Sisekaitseakadeemia avalike suhete spetsialist.

Üheks uueks väljapanekuks Valgas on Sisekaitseakadeemia teematuba, kus võib tutvuda akadeemia õppimisvõimalustega. Akadeemia 20. aastapäevaks on koostatud näitus, mis annab hea ülevaate kooli tegemistest ning ajaloolistest sündmustest paarikümne aasta vältel. Lisaks on teematoa eesmärk tõsta inimeste teadlikkust meid ümbritsevatest ohtudest ja äratada noortes rohkem huvi sisejulgeoleku valdkondade ja teemade vastu.

Sisekaitseakadeemia rektori Lauri Taburi sõnul on akadeemia eesmärk alustatud koostöö käigus edendada noorte ja tulevaste riigikaitsjate teadmisi Eesti riigist ja sisejulgeolekust.

«Valgamaa roll Eesti sisejulgeolekus on täpselt samaväärne kui näiteks Virumaal või Pärnumaal, kus Sisekaitseakadeemia juba praegu noori inimesi harib,» ütles Tabur. «Loodetavasti jõuab akadeemia lugu teematoa kaudu nüüdsest enam Lõuna-Eestisse ja ehk äratab nii mõneski noores huvi riigi kaitsmise ja sisejulgeoleku vastu.»

Lisaks antakse üle ka ajalooline päästekomando redelauto Magirus 150D10, mis kevadel arvelt maha võeti ja päästetehnikana enam ei kasutata, kuna auto on 43 aastat vana ja ei vasta tänapäevastele ohutusnõuetele.

«Võimalusi oli mitmeid, üks nendest ka auto utiliseerimine ja vanarauaks viimine» rääkis Valgamaa päästepiirkonna juhataja Alar Roop. «Kuna Valgas on muuseum, kellele võib antud tehnika huvi pakkuda, siis pakkusin seda Valga isamaalise kasvatuse püsiekspositsioonile. Nad olid kohe nõus ja nii saabki muuseum Valga päästekomando staažika redelauto uueks koduks,» selgitas Roop.

Auto annab üle Lõuna-Eesti päästekeskuse direktor Margo Klaos. Toa avamise ja päästekomando auto üleandmise juures viibivad veel Sisekaitseakadeemia rektor Lauri Tabur, Valga linnapea Kalev Härk, Valga maavanem Margus Lepik, kaitsepolitseiameti Lõuna osakonna direktor Janek Järva ning politsei- ja piirivalveameti Lõuna prefektuuri prefekt Tarmo Kohv.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles