Radari ehitus eeldab riigisaladuse töötlemisluba

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi kaitseministeeriumi, kaitseväe, keskkonnaameti ja Otepää valla esindajad on mitu korda Pilkuse küla elanikega kohtunud, on paljud kohalikud siiani kindlalt radari vastu.
Kuigi kaitseministeeriumi, kaitseväe, keskkonnaameti ja Otepää valla esindajad on mitu korda Pilkuse küla elanikega kohtunud, on paljud kohalikud siiani kindlalt radari vastu. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kaitseministeeriumi hankele Otepää valda radarposti ehitamiseks tuli viis pakkumist, mille maksumused jäid vahemikku 5,12-5,95 miljonit eurot ilma käibemaksuta.

Pakkumise esitasid Nordecon, Rand ja Tuulberg, NCC Ehitus ning ühispakkujatena Merko Ehitus Eesti ja Optimus Systems ja samuti ühispakkujatena Lindrem ja Harju Ehitus, ütles ministeeriumi pressiesindaja Artur Jugaste.

Poolteist aastat kestva ehituse eeldatav maksumus oli hanketeate kohaselt 4,5 miljonit eurot.

Pakkuja kolme majandusaasta ehitustööde netokäive pidi kokku olema olnud 20 miljonit eurot ning pakkujal peab olema kehtiv riigisaladuse töötlemisluba tasemega "konfidentsiaalne" või kõrgem.

Varasema info kohaselt on mitmed Otepää valla elanikud väljendanud vastuseisu radari rajamisele Tõikamäele, kartes oma kinnisvarahinna langust ning seda, et sõja korral on radar üks esimesi sihtmärke.

Eesti õhuseire normaalseks tööks on vajalik lisaks praegu Lääne-Virumaal Kellaveres ja Ämari lennuväljal juba tegutsevatele kaug- ja keskmaaradarile veel kahte radarit Lääne- ja Lõuna-Eestis, mis annaksid piisava ülevaate kogu Eesti õhuruumist kõikidel kõrgustel.

Ministeerium analüüsis ja käis läbi 30 võimalikku kohta Lõuna-Eestis ja valis parimatena välja Tõikamäe ning paar kilomeetrit eemal Valgjärve vallas asuva Laanemäe. Kuna Laanemäe on eraomandis ja ka mägede kuju pole seal kõige sobivam, valis ministeerium radari asukohaks Tõikamäe.

Muhumaale rajatav radaripost valmib tänavu augustis. Tänavu hakatakse hoonesse paigaldama ka Prantsusmaalt hangitavat kolmedimensioonilist keskmaaradarit Thales Ground Master 403.

Radarid hangiti 2009. aastal sõlmitud Eesti ja Soome ühise hankelepinguga, millega kaks riiki hankisid kokku 14 radarit. Kaks radarit läksid Eestile maksma 22,4 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles