Juhtkiri: Remondi lõpp läheneb

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees/Scanpix

Tasapisi tundub, et vabariigi valitsuse remont hakkab selleks korraks ühele poole saama. Päris kindel ei saa selles siiski olla enne, kui president uued inimesed ministriametisse kinnitab.

Õigupoolest ei teki kindlustunne hoobilt ka kohe pärast seda. Kuidas saavad vähemusvalitsusse kuulujad hakkama oma plaanide läbisurumisega Riigikogus, kui seda ei suudetud enamusvalitsuseski? Aga loota tuleb, sest tegutseda on vaja.

Eile Toompeale ametiühingute keskliidu korraldatud meeleavaldusele kogunenud näitasid, et vähemalt mingi osa rahva jaoks on ootused suurema remondi järele riigi juhtstruktuurides olemas. Paraku tähendab suurem remont rohelist tuld segaduse ja ebakindluse jätkumisele ehk siis just sellele, mille vastu demonstreeritakse.

Nagu ametiühingute keskliidu juht kinnitas, ei ole rahuolematuse põhjus mingi konkreetne protsent, mille üle töölepinguseaduses vaieldakse, vaid suhtumine üldiselt, millega sõlmitud kokkuleppe üht osa soovitakse rakendada teist eirates. Kui raha kogu seaduse rakendamiseks ei jätku, tuleb üheskoos maha istuda ja uuesti läbirääkimisi alustada.

Sarnased demonstratsioonid valitsuse tegevuse või tegevusetuse vastu nagu eile Eestis, toimusid mõnda aega tagasi ka lõunanaabrite juures. Seal panid rahumeelselt alanud meeleavaldusele oma pitseri pahatahtlikud korrarikkujad, kes aknaid ja muud käeulatuses olevat lõhkuma asusid.

Vähemalt Valgamaalase trükkimineku ajaks ei olnud meeleavaldus Toompeal kontrolli alt väljunud ja loodetavasti ei juhtunud seda ka hiljem, nii et kokkusaamine sai rahumeelselt edeneda.

«Valitsusel vesi ahjus, taderiidaraa, maha mängib Eesti rahvast, taderiidaraa.» See eilsele meeleavaldusele tulnute üles võetud laulusalm näitas, et vähemalt huumorimeelt ei ole keeruline aeg Eesti elanikelt võtnud. Samas tõestavad kaks politsei ära võetud sobimatut plakatit, et emotsioone ja piiripeal balansseerimist jätkus.

Kõnekoosolekud ja meeleavaldused on demokraatia normaal­ne osa. Ehk aitas eilne rahvakogunemine valitsusele meelde tuletada, et otsuseid tehes tuleb ka rahva arvamus ära kuulata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles