Eesti lipu sünnipäevaks ilmub uus postmark

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus mark.
Uus mark. Foto: Eesti Post

Reedel, 5. juunil annab Eesti Post välja postmargi, millega tähistatak­se Eesti lipu 125. aastapäeva.

Sinimustvalge värvikombinatsiooni idee sündis Tartus 29. septembril 1881 üliõpilaskorporatsiooni Vironia (hilisem Eesti Üliõpilaste Selts) asutamiskoosolekul.

Esimene trikoloor õnnistati 4. juunil 1884. aastal Otepää kiriku pastoraadihoones. Hiljem seostus lipp eesti rahvuslusega ning seda hakati kasutama riigilipuna, kui 24. veebruaril 1918 kuulutati välja Eesti Vabariik.

Ehkki Nõukogude Eestis oli rahvusvärvide kasutamine keelatud, kandsid eestlased neid oma südames ja Eesti lipp elas avalikult edasi välismaal. Ajalooline lipp toodi peidupaigast välja laulva revolutsiooni ajal ning Pika Hermanni torni heisati sinimustvalge 45aastase vaheaja järel uuesti 24. veebruaril 1989. aastal.

Maailma riigilippudest on vaid vähem kui kümnendik vanemad kui 100 aastat. Märkimisväärne on see, et esimest lippu on suudetud okupatsioonide vältel tänaseni alles hoida.

Sinimustvalget on kujutatud varem seitsmeteistkümnel Eesti Posti poolt emiteeritud postmargil.

Postmark «125 aastat Eesti lippu» nominaalväärtusega 9 krooni on trükitud trükikojas Vaba Maa, tiraažiga 300 000. Selle kujundas margikunstnik Lembit Lõhmus.

Eesti Post esitleb uut postmarki reedel, 5. juunil algusega kell 14 Otepää pastoraadis, kus toimub ka näituse «Sinimustvalge eesti kunstis» avamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles