Puukide rünnakud on sagenenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puukidest põhjustatud haigusjuhtude arv on tõusnud kogu Euroopas
Puukidest põhjustatud haigusjuhtude arv on tõusnud kogu Euroopas Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Suvel looduses viibides tuleks endale teadvustada, et on oht puutuda kokku puugiga. Need vereimejad levitavad vähemalt kolme inimesele ohtlikku tõbe.


Puukidest põhjustatud haigusjuhtude arv on tõusnud kogu Euroopas ja tõved levinud Skandinaavia maadesse. Lisaks puugi hammustusele on nüüd diagnoositud haigestumist ka kuumutamata piima kaudu, kui lehmadel on olnud kokkupuude temaga. Seda on vaja arvestada ka meil, kui tarvitame toorpiima.

On juhtumeid, mil inimene ei teagi, et puuk on teda hammustanud. Hammustus on valutu, sest vereimeja laseb haava natuke sülge, mis toimib tuimestusvahendina. Puuk on oma varasemates arengujärkudes väga väike ja teda on raske ära tunda. Sellepärast on vaja teada puukidest põhjustatud haiguste tunnuseid, et osata neid kahtlustada ka siis, kui hammustust pole märgatud.

Eestis registreeritakse sadu puukidest põhjustatud haigusjuhte aastas. Ohualad on põhjarannik, Läänemaa, Saaremaa, Kirde-Eesti, Tartu ümbrus, Kagu-Eesti.

Põhjalikumalt loe teisipäevasest lehest

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles