Maksuamet pitsitab ürituste korraldajaid

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käesoleval aastal Valgamaal ühtegi rikkumist seni tuvastatud ei ole. Foto on illustreeriv.
Käesoleval aastal Valgamaal ühtegi rikkumist seni tuvastatud ei ole. Foto on illustreeriv. Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Maksu- ja tolliamet hoiab ka sel aastal silma peal suveürituste korraldajatel, kontrollides kuni suve lõpuni selliste ettevõtete käibe deklareerimise õigsust ning tööjõuna kasutatavate inimeste kajastamist tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsioonil.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja asetäitja Ramses Alliksoo sõnul näitavad kontrollide tulemused, et just lühiajalise iseloomuga suveürituste korraldamise puhul varjavad ettevõtted julgemalt oma käivet ning hoiavad kõrvale tööjõumaksude tasumise kohustusest.

«Suveüritusi korraldavate ettevõtete jaoks vähendab vahele jäämise riski lisaks tegevuse lühiajalisele iseloomule ürituste korraldamisega kaasnev suur sularahakäibe osakaal. See võimaldab ettevõtetel lihtsamini varjata oma käivet ning maksta töötajatele ümbrikupalka,» selgitas Alliksoo ürituste aktiivse ja järjepideva kontrollimise vajadust.

«Sageli nimetab ettevõtja oma tööjõudu vabatahtlikeks, kelle osas tal puudub kohustus maksta töötasu või normeerida töötunde. Aga kui inimene tunnistab, et ta saab üritusel töötamise eest siiski tasu – kas siis rahas või mingi toote või teenuse näol – on tegemist töö eest saadud hüvega, mis tuleb ettevõtjal deklareerida,» selgitas Alliksoo.

«Loomulikult tuleb siin lähtuda mõistlikkuse põhimõttest ja näiteks vabatahtlikele pakutud lõunasöögi puhul me tõepoolest tulumaksu tasumist ei eelda,» lisas ta.

Kui töötaja teeb tööandjale tööd, alludes tema juhtimisele ja kontrollile, siis tuleb selle eest maksta töötajale töötasu. Töötasu deklareerimise kohustus on tööandjatel ka siis, kui tegemist on ühekordsete ja ajutiste tegevuskohtadega.

Maksuhalduril on õigus kontrollimisel muu hulgas võtta seletusi inimestelt, kes viibivad ürituse toimumiskohas või pakuvad üritusel erinevaid teenuseid: toitlustamisteenust, meenete müüki või turvateenust.

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Uku Tampere ütles Valgamaalasele, et seoses maksusaladuse kaitsega ei saa paraku öelda, milliseid üritusi või ettevõtteid konkreetselt kontrollitud on.

«Kontroll ei keskendu konkreetsetele maakondadele, vaid üritustele ning nende korraldajatele. Nii palju saame öelda, et käesoleval aastal Valgamaal ühtegi rikkumist seni tuvastatud ei ole,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles