Kohalikud arvavad, et Tõrva laululava süüdati

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrva Tantsumäel asunud laululava sai tulekahjus kõvasti kannatada: põlenud on nii katus, lava kui põrand. Tuleohvriks oli langenud ka kõrval kasvanud mänd.
Tõrva Tantsumäel asunud laululava sai tulekahjus kõvasti kannatada: põlenud on nii katus, lava kui põrand. Tuleohvriks oli langenud ka kõrval kasvanud mänd. Foto: Timo Arbeiter / Valgamaalane

Tõrva Tantsumäel avanes pühapäeval masendav vaatepilt: laululava katus, lava ja külgseinad olid põlenud. Öises põlengus oli kahjustada saanud ka lava kõrval kasvav suur männipuu.

Lava ees oleval tantsuplatsil olid vandaalitsemise jäljed: klaasikillud, puruks löödud seinapeegel ja katkine laud.

Laupäeva õhtul oli Tantsumäel kontsert «Isad ja pojad», mis lõppes umbes kell 22.30. Kontserdi korraldaja Gunnar Loho sõnul koristasid nad seejärel väljaku, lukustasid ruumid, lülitasid välja elektri ning lahkusid kell 23.15. Ära sõites tuli neile vastu teismeliste kamp, kes suundus Tantsumäele.

Noored rikuvad linnas korda

Tõrva linnapea Agu Kabritsa sõnul sai ta laupäeval linnakodanikelt mitu teadet noorte vandaalitsemise kohta linna eri paigus.

«Mulle helistas kella kolme paiku päeval Kaja Ispert, kes kurtis, et noored rikuvad korda ja laamendavad tugikeskuse Sinilill juures. Kui ta politseisse helistas ja abi palus, olevat öeldud, et patrull alustab Tõrvas tööd alles kell viis,» rääkis Kabrits. Tema sõnul on niisugune vastus küsimusi tekitav.

Pühapäeval kell pool üks öösel olevat noored mürgeldanud gümnaasiumi läheduses, kinnitas kohalik laulupedagoog ja kultuurimaja juhataja Maie Kala. «Viimasel ajal on just nädalavahetustel pidevalt esinenud noortekampade lärmamist ja korrarikkumist, eriti gümnaasiumi ja Vanamõisa järve kandis,» sõnas ta.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kerly Peiteli info põhjal sai politsei 13. juulil kella 15.30 paiku teate, et Araku tänaval on aiast lõhutud paar lippi ja ära viidud välikäimla.

Sama päeva õhtul kella 23.43 ajal sai politsei teate Tantsumäel olevast joobes seltskonnast. Asjaolusid läks kontrollima Tõrva patrull, kes jõudis sündmuskohale kell 23.57. Joobes seltskonda Tantsumäel ei olnud ning laululava katus oli patrulli saabudes juba leekides.

«Arvestades, et tulemas on linna päevad ja Tõrva Loits, on laululava põleng meile suur kaotus,» sõnas linnapea. «Kuigi üritused ei toimu otse lauluväljakul, lähevad inimesed Tantsumäele jalutama ega taha sugugi, et neile avaneks taoline pilt,» nentis ta.

«Eks kõige kiirem ülesanne ongi nüüd likvideerida põlengu tagajärjed ja muuta laululava inimestele ohutuks,» ütles linnapea. Ta oli päris veendunud, et tegemist on süütamisega. Sama meelt olid Gunnar Loho ning koha peale olukorda vaatama tulnud Maie Kala.

Kahe nädala pärast on samas plaanitud läbi viia järgmine kontsert. «Kindlasti ei jää see ära, seame selleks ajaks laululava niisugusse seisu, et kontsert saaks toimuda,» sõnas linnapea.

Gunnar Loho lisas, et kuna tema korraldamisel on Tantsumäel toimunud hulk üritusi varasematelgi aastatel ning tulemas ka sel suvel, plaanib ta kontserdituludest osa annetada laululava taastamiseks. Et lava taastatakse, olid kindlad nii linnapea kui aselinnapea Tõnu Jaansalu.

Päästjad jõudsid kohale mõne minutiga

Üks kohalik väitis Valgamaalasele, et päästjad jõudsid kohale alles pool tundi pärast teatamist ning Tõrva komandot polnud üldse linnas. Lõuna päästekeskuse pressiesindaja Astra Pintson-Käo lükkas väite ümber. Tema sõnul sai häirekeskus teate kell 00.00, Tõrva meeskond sai teate minuti pärast ning välja sõitsid nad kell 00.03.

«Sündmuskohal oli Tõrva meeskond kuus minutit pärast südaööd. Teised päästeautod jõudsid kohale umbes 20 minutiga,» täpsustas ta.

Kohale saabusid päästjad Tõrvast, Valgast ja Mustlast. Tulekahju kustutati kella 02.27ks. Tulekahju tekkepõhjused on väljaselgitamisel. Edasine uurimine on antud üle politseile. Pressiesindaja sõnul on juhtunu uurimiseks alustatud kriminaalmenetlus.

«Kriminaalmenetlus on algusjärgus, seepärast ei ole võimalik veel hinnangut anda, kas tegu oli süütamisega või sai tuli alguse näiteks hoopis hooletusest. Praegu ei saa ühtegi versiooni välistada ning tõde selgub ekspertiiside järel,» selgitas Kerly Peitel.

Praegu kontrollib politsei saadud infot nii tulekahju kui samal päeval Araku tänaval aset leidnud lõhkumise osas. Ühtlasi kontrollitakse isikuid, kes juhtumitega seotud võivad olla. «Praeguseks kogutud tõendite põhjal ei saa väita, et need sündmused seotud oleksid, kuid rõhutame sedagi, et mõlema sündmuse asjaolude väljaselgitamine veel käib,» nentis pressiesindaja.

ALGATUS

Korraldajate kollektiiv ja Tõrva linn on otsustanud pärast Tõrva laululava põlengut korraldada siiski ürituse «Selle suve suveniir 2013» kontserdi reedel, 26. juulil Tõrva laululava varemetel.

Kontserdiga, kus osalevad Voldemar Kuslap, Ervin Lillepea, RAMi Veteranide Lõbusate Poiste bänd, Toivo Asmer, Anmatino, Ciizud, Elumees, Artis ja Tauri Anni, toetatakse laululava taastamise fondi oma panusega. Samuti korraldatakse vabatahtlik korjandus taastamisprotsessi kiirendamiseks.

Allikas: kontserdi korraldajad Gunnar Loho ja Peeter Kaljuste

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles