APPI, mardikas ründab! Igasuvine sõda taas lahti

Eveliis Vaaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulimardikal on väga suur rännuinstinkt: tema lennukiirus võib olla kuni 8 km/h ja lennukõrgus kuni 10 meetrit. Massilisi väljarändeid, mida soodustavad äikese-eelsed ja põuased ilmad, teevad nad tavaliselt mais ja juunis.
Kartulimardikal on väga suur rännuinstinkt: tema lennukiirus võib olla kuni 8 km/h ja lennukõrgus kuni 10 meetrit. Massilisi väljarändeid, mida soodustavad äikese-eelsed ja põuased ilmad, teevad nad tavaliselt mais ja juunis. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kartulimardikas on kahjur, keda põllumehed juba karta teavad. Paraku paneb see erkkollane või oranž putukas igal aastal kartulikasvatajad taas ohkama ja tegutsema.

Põllumajandusameti Valga keskuse juhataja Sirje Alliku sõnul inimesed oma muredest kartulimardikatega võitlemisel enam eriti teada ei anna. «Kunagi oli kartulimardikas ka riiklikult kontrollitav kahjur, aga praeguseks põllumehed teavad, et neil tuleb ise tõrjega hakkama saada ja reeglina nad ka saavad,» rääkis ta.

Samas kinnitas Allik, et probleem pole sugugi lihtlabane. «Temast on saanud küll tavakahjur, aga teda on äärmiselt keerukas tõrjuda. Väga hoolikalt tuleb valida taimekaitsevahendi kasutamise aega ja preparaati.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles