Kuue kuuga andis turvafirma politseile üle 1822 korrarikkujat

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
G4S turvatöötaja
G4S turvatöötaja Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Käesoleva aasta kuue kuu jooksul andsid G4Si turvatöötajad politseile üle 1822 õiguskorra rikkujat, kellest üle poole ehk 1026 jäi vahele poevargustel. Peale poevaraste andsid turvatöötajad sel perioodil politseile üle 764 isikut, kes jäid vahele avalikku korra rikkumisega või vandaalitsemisega turvafirma valvatavatel objektidel.

G4Si kommunikatsioonijuht Julia Garanža ütles Valgamaalasele, et Lõuna-Eesti piirkonnas, mis hõlmab Järva-, Tartu-, Valga-, Võru- ja Jõgevamaad, pidasid ettevõtte turvatöötajad tänavu aasta esimesel poolel kinni ning andsid politseile üle 320 õiguskorra rikkujat. «Neist 155 peeti kinni seoses kaubandusettevõtetes toime pandud korrarikkumistega,» täpsustas ta.

Mullu esimesel poolaastal andis ettevõte tema andmetel samas regioonis politseile üle 395 inimest, kellest 194 peeti kinni seoses kaubandusettevõtetes toime pandud korrarikkumistega.

Üle Eesti tagastati tänavu kuue kuuga kaubandusettevõtetele vargustelt tabatud õigusrikkujate käest äravõetud kaupa ligi 27 000 euro eest. Sissemurdmistelt tabati 32 korrarikkujat.

Poole aasta jooksul registreeriti G4Si valvatavatel objektidel 258 sissemurdmist ja sissemurdmiskatset, mis on ligi kolmandiku võrra vähem kui mullu. Samuti näitavad langustrendi vargused kaubandusettevõtetest.

Sarnaselt varasematele aastatele oli sissemurdmiste oht jätkuvalt suurem hõredalt asustatud piirkondades ning keskustest kaugemal. «Viimase poole aasta jooksul oli mitu juhtumit, kus sissemurdjad tegutsesid nii-öelda projekti korras, murdes sisse uuselamurajoonide eramutesse ning viies kerge vaevaga ära hoovis ja abihoonetes vabalt olnud pere vara,» ütles AS G4S Eesti teeninduskeskuse juhataja Arto Durejko.

«Tuleb tõdeda, et , kus kogukond käib tihedalt läbi ning seetõttu kiputakse alahindama varguste ohtu,» lisas Durejko.

Poole aasta jooksul sai G4S juhtimiskeskus ligi 454 000 häiresignaali, neist kolmandikul juhtudel (129 593) vajas olukorra lahendamine patrullekipaaži sekkumist.

Esimese poolaasta üheks murettekitavamaks juhtumiks, mille puhul sooviti turvafirma abi, oli aprillis Narvas asuva kiriku röövimine: kurjategija sidus eaka naisvalvuri kinni ning viis kirikust ära väärtusliku muusikainstrumendi. Šokiseisundis naisel õnnestus vajutada paanikanuppu alles pärast röövija lahkumist.

Valgamaa esimese poole aasta üheks värvikamaks juhtumiks võib kommunikatsioonijuhi sõnul pidada Valga poodi röövida üritanud mehe tabamist 1. veebruaril õhtul, kui kell 19.58 saabus G4Si juhtimiskeskusesse paanikahäire ühest Valga kauplusest.

Kahe minutiga sündmuskohale jõudnud patrullekipaaž selgitas välja, et poodi olid sisenenud kaks meest, kellest üks võttis esialgsetel andmetel rahakassast sularaha, teine pani kotti alkoholi- ja tubakatooteid.

Ekipaaž asus otsima müüjalt saadud kirjeldusele vastavaid mehi ning tabaski J. Kuperjanovi tänaval alkoholijoobes mehe, kelle käes oli kott kauplusest röövitud alkoholi- ja tubakatoodetega. Patrullekipaaž andis mehe üle peatselt saabunud Valga politseiametnikele, kes viisid ta kainenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles