Jahimees Aare Jaama: kärntõbi pole Valgamaalt kusagile kadunud

Eveliis Vaaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees / Scanpix

Kuigi keskkonnaagentuuri peaspetsialisti Inga Jõgisalu sõnul ilmutab kärntõbi üle Eesti taandumismärke, pole Valgamaa jahimehe Aare Jaama sõnul olukord sugugi roosiline.

«Kärntõbi on leviku kõrgpunkti kaotamas, seda oli ka huntide puhul näha, et enam ei ole seda nii paljudes karjades sees. Kuigi haigus loodusest täiesti ära ei kao, ei saa enam öelda ka, et seda oleks massiliselt ja igal pool – võib kergemalt hingata,» rääkis Jõgisalu.

Aare Jaama (pildil) on oma metsakaamerates nähtu põhjal aga veendunud, et tõbi pole kusagile kadunud, ja nakatunud ning tervete loomade osakaal on samaks jäänud. «Tõenäoliselt rebaste ja kährikute arvukus kukkus eelmisel aastal kärntõvega juba kõvasti, seega haigusekandjaid on nüüdseks küll vähem. Küll aga usun, et suhe tervete ja haigete arvu vahel on ikkagi sama,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles