Tanel Padar pole kõiki lavakaaslasi veel näinudki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Padar
Tanel Padar Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sellel laupäeval toimub traditsiooniline festival Tõrva Loits. Lavastaja Mart Kolditsa sõnul pole tegemist tavalise rokk-kontserdi, vaid lavastusega, kuhu kaasatud sajad inimesed.

«Mart on ju staarlavastaja ja tuntud radikaal. Kui meil on oma mõtted, siis Koldits suutis etendusele anda veel suurema mõõtme. Ta lihtsalt näeb kaugemale ja oskab asjadele konkreetsed raamid anda,» põhjendas lavastaja valikut muusikalise etteaste eest vastutav Reigo Ahven. Lavastaja lisas tagasihoidlikult, et olümpiatseremooniaga seda võrrelda just ei saa, kuid omapärane on see kindlasti.

Kolditsa lavastus hõlmab nii tule kui vee ürgset ühildumist Eesti eeposliku Kalevipoja taustal. Lugu kannab nime «The Greatest Hits of Kalevipoeg» ehk siis «Kalevipoja hullemad juhtumised».

«Igal maakonnal on Kalevipojaga mingi tore legend välja pakkuda. Tõrva kohalik legend pajatab sellest, kuidas kangelane seal magamas käis. Meie lavastus pajatab tema unenägudest, seega on tegemist lõbusas vormis Kalevipoja vägevamate tegude tõlgendusega,» selgitas lavastaja.

Ta lisas, et Trikivabrik, valgusfestivali tulemeistrid ja Indrek Leht pakuvad vee- ja tule-show`d ning akrobaatilisi trikke,« lisas lavastaja.

Kuigi etenduse planeerimine algas juba talvel, pole esinejad koos veel proove teinud. »Reedel alustame. See aga ei tähenda, et laulud ja tantsud selged ei ole. Kõik teevad iseseisvalt proove: lauljad, tantsijad ja taustajõud,« ütles Koldits.

»Tõstame järve õhku, sukeldume, surfame. Veskijärve asukoht annab meile väga head võimalused,« kirjeldas etenduse tantsuseadja Märt Agu.

Etenduseks ehitatakse kolm lava: bändilava, kolmekordne koorilava ja tantsijate lava. Traditsiooniliselt saab kuulata maailma suurima trummiga trummiorkestrit. Esinevad ka Jaan Tätte ja Tanel Padar. Üles astub ligi 300 tantsijat ja 200 koorilauljat.

Tankla TV-le antud intervjuus tõdeb Padar, et nii paljude lauljatega pole ta veel koostööd teinud. »Siiani pole veel kõiki koorilauljaid näinud. Olen küll võimlejatega teinud erinevaid projekte, aga eks inimeste hulk annab üritusele juurde massiivsuse ja võimsuse.« Tanel Padar & The Suni kontserdi ajal toimub kahel pool publikut vee peal omapärane veemäng.

Loitsu sõnumi on sõnadeks vorminud Päär Pärenson, kes müstilise ja positiivse loitsu ka etendusel ette loeb.

Kontsertetenduses kasutatakse kontrasti põhimõtet – maa, vee ja tule taustal antakse müstiline, kuid humoorikas etendus Kalevipoja elust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles