Võiduparaadil Lätis osalesid ka Valgamaa kaitseliitlased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võnnu lahingu 90ndale aastapäevale pühendatud kaitseväeparaad.
Võnnu lahingu 90ndale aastapäevale pühendatud kaitseväeparaad. Foto: Vello Jaska

Esmaspäeval, 22. juunil toimus Läti Vabariigis Cesise linnas Võnnu lahingu 90. aastapäevale pühendatud kaitseväeparaad. Sellel osalesid Kaitseliidu Valgamaa maleva kolmekümne kahest liikmest koosnev üksus, Kuperjanovi jalaväepataljoni kolmekümne viie liikmeline üksus ning kolmsada Läti Vabariigi relvajõudude esindajat.


Läti kaitsejõudude allohvitseride kooli ülem Sandris Gaugers ütles, et naaberriikide kaitsejõudude esimene ühine paraad toimus 2004. aastal Võnnu lahingu 85. aastapäeval. Siis osalesid paraadil ka Leedu Vabariigi kaitseväe üksused. «Nüüd on aga olud mõnevõrra raskemad ja Leedu kaitseväelasi seetõttu paraadil ei ole,» ütles Sandris Gaugers.

Läti Vabariigi president Valdis Zatlers väitis paraadieelses sõnavõtus, et aastate eest Võnnu ümbruses peetud lahingutel oli määrav tähtsus. «Võnnu lähistel kindlustati Eesti ja Läti Vabariikide iseseisvus ning sõltumatus,» märkis president Zatlers. Samas lisas kõneleja, et ühekuuluvustunne ja heanaaberlik koostöö ei ole mitte ainult meie minevik, vaid ka olevik ja tulevik.

Eesti Vabariigi kaitseminister Jaak Aaviksoo ütles paraadi eel kohalolijaile, et oluline oli usk Eesti ja Läti rahva tulevikku. «Oleme uhked oma isadele ja isaisadele, kes leidsid eneses jõudu seista vastu hambuni relvastatud põlisvaenlastele.» sõnas minister.

Kaitsejõudude kolonnid sammusid puhkpilliorkestri helide saatel üksteise järel Võnnu lahingu mälestusmärgi juurde kogunenud rahvahulga eest läbi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles