Homme avatakse Valgas taastatud vabadussammas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töömeestel pole eriti mahti puhata. Reedeks peab vabadussammas püsti ning teed sillutatud olema.
Töömeestel pole eriti mahti puhata. Reedeks peab vabadussammas püsti ning teed sillutatud olema. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Homme õhtupoolikul avatakse Valgas taas vabadussammas.

Kaks aastat tagasi kirjutas Valgamaalane, et maakonnakeskuse vabadussammas võib lähiajal vaid unistuseks jääda, sest selle taastamiseks on raske raha kokku saada. Nüüd on sammas lõpuks kerkimas ja avamisele saabub ka Eesti president Toomas Hendrik Ilves.

«Me ei jätnud jonni, vähemalt meie asutus,» lausus eile Meelis Kivi isamaalise kasvatuse püsiekspositsioonist. «Ei loobunud erinevate ametkondade uksi paotamast raha küsimiseks või hindade soodsamaks kauplemiseks. Sammas on valmis saamas.»

Alguses oli lootus, et tehtud saab ka samba tagaküljele mõeldud Paju lahingu plaat, aga kuna pronksist plaat läheb maksma veidi üle 7000 euro, lükkub selle ülespanek edasi.

Töömehed ladusid eile samba platvormile kive ja tegelesid plaatimisega, samal ajal peaksid tehtud saama ka Kuperjanovi tänava teetööd, et reedel saabuvaid külalisi ei võtaks vastu üleskaevatud tänav. Skulptor Jaak Soans jõudis Valka juba teisipäeval, et jälgida sambaga seotud ettevalmistusi. Plaani järgi peaks pronkskuju püsti saama täna.

«Loodan, et jõuame reedeks kõik valmis, sest eile (teisipäeval – M. V.) oli vihmane ilm ega saanud midagi teha,» sõnas firma Graniitkivi töömees Argo Kuslap, kes eile vabadussamba juures plaatimisega ametis oli.

Ring täis saanud

Kindral Laidoneri Seltsi esimees Trivimi Velliste, kes samuti samba avamisele tuleb, rõõmustab vabadussamba taastamise üle. Tema sõnul on sellega nii-öelda ring täis saanud ja kõik suuremad Vabadussõja mälestusmärgid on nüüd Eestis taastatud.

«Valga on ankrumees, sest algas see enam kui 25 aastat tagasi, kui muinsuskaitse selts Vabadussõja ausammaste taastamise algatas,» rääkis ta. «Valgal oli Vabadussõjas erakordselt suur tähtsus, kuna see on alati olnud tähtis raudteesõlm ja strateegilises mõttes oli Valga vabastamine Eesti Vabadussõjas väga oluline. See pole ainult maakondliku, vaid üleriigilise tähtsusega sündmus.»

Samba taastamine Valgas on ka Kivi unistus olnud juba pikki aastaid. «Vabadussammas sümboliseerib tõelist Eesti meelt,» lausus ta, lisades, et tal on alati okas hinges olnud, kui on pidanud nentima, et teistes paikades püstitatakse vabadussambaid, aga Valgas mitte.

Kivi märkas mõnikord annetajate puhul, et jõukamad inimesed ei kippunud rahakotiraudu avama – juhtus hoopis, et seda tegi pensionär, kel tunduvalt kehvem sissetulek.

«See tagasihoidliku sissetulekuga pensionär ei ole hetkegi kõhelnud, kui annetas, sest vabadussammas on tal hinges,» lausus ta, märkides, et annetustega kogunes umbes 5000 eurot.

Kui palju samba taastamine kokku maksma on läinud, ei osanud ta eile veel öelda.

Toetajad saavad teeneteplaadi

«Kuna meil (sõjamuuseumil – M. V.) on väga palju tugevaid toetajaid, anname neile rahvahulga ees üle ka viis teeneteplaati. Toetajad on meie pikaajaline rahastaja siseministeerium; Valga linnavalitsus, kes on meie asutaja; praegune siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort, kes aitas meil jääda Valka; kaitseministeerium ja nii meie rõõmuhetki kui ebaõnnestumisi, millest tuleb õppida, kajastanud Valgamaalane,» rääkis Kivi.

Pärast samba avamist läheb edasi militaarfestival, kus osaleb sel aastal 11 riiki: Prantsusmaa, Saksamaa, Poola, Eesti, Ungari, Ukraina, Valgevene, Läti, Venemaa, Leedu ja Soome.

Kui veel eelmisel nädalal oli juttu, et oodata on 13 riigi sõjaajalooklubisid, siis nüüdseks on osavõtjate arvu kärbitud, sest lahingus on oodatud mehed, kes Vene vormi kannavad. Iisrael aga põhjendas mittetulekut tehniliste muredega. «Kui ei anna neile võimalust lahingus paugutada, ei taha nad ka tulla,» sõnas Kivi. «Meile on tähtis filmivõtetel Punaarmee mass kätte saada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles