Kalapäev tõi kokku üle saja huvilise

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See teib toodi ühe kalasõbraliku kalamehe poolt, kes hoidis terve võistluse kala elus ning pärast mõõtmist ja kaalumist vabastas oma saagi.
See teib toodi ühe kalasõbraliku kalamehe poolt, kes hoidis terve võistluse kala elus ning pärast mõõtmist ja kaalumist vabastas oma saagi. Foto: Urve Naha

Taheva valla avatud noortekeskuse korraldatud teine Mustjõe kalapäev 2013 tõi 17. augustil Harglasse üle saja osaleja, andis teada ettevõtmise üks korraldaja Rasmus Onkel.

Kalapäev algas õpitoaga, kus kaks kohalikku kalameest, üks noorem ja teine kogenum, jagasid huvilistele omi kogemusi ja tähelepanekuid, kuidas õngitseda Mustjõel lihtkäsi- ja käsiõngega. Lisaks õpetati, kuidas kokku panna kalapüügiks sobivat rakendust, mis tagaks suurema saagikuse.

Õpitoale järgnesid infominutid, kus tutvustati püügivõistluse reegleid ja püügiülesandeid, ning püügivõistlus, kus oli lubatud püüda lihtkäsi- või käsiõngega.

Võisteldi viie erineva ülesande täitmises. Kahes ülesandes, kus tuli tabada kõige raskem kala või 25cm kala, said võistelda kõik püüdjad. Ainult naistele mõeldud ülesandes tuli tabada 100grammine kala, kuni 12aastaste ülesandes 12 cm pikk kala. Kuni 26aastaste ülesandes loositi kõigi vähemalt kaht erinevat liiki kalu tabanute vahel välja Nintendo Wii.

Iga liik üle kahe andis loosirattasse juurde ühe lisahääle. Vähemalt kaks liiki või enam tabas 39st kuni 26aastasest noorest 20. Teiste ülesannete auhinnad olid käsiõng koos rullikuga, kinkekaart uue soengu tegemiseks, kalastustarvete kohver õngitsemiseks vajalike tarvetega ning rohelised rahatähed. Lisaks loositi mittevõitnute vahel välja 12 kalastusalast loosiauhinda.

Pärast kolmetunnist püügivõistlust Hargla küla tagusel Mustjõe lõigul ootas kalamehi kultuurimaja juures lõkketulel valmistatud uhhaa, mille keetis valmis kohalike noorte ja Kalliküla kaluri abiga Taheva valla üks parimaid uhhaameistreid.

Õhtu lõppes autasustamise, abiliste ning toetajate tänamise ning simmaniga.

«Mustjõe kalapäev 2013» korraldamist toetasid kohalikud ettevõtted ja asutused Taheva vallast ning Lõuna-Eestist. Kalapäeva aitas ellu viia 12 vabatahtlikku, kes olid ametis kohtunike, kokkade ja kõigi teiste korraldusülesannetega.

Kalapäeva püügivõistlusest võttis osa 50 õngitsejat, kellest kuni 12aastaseid (kaasa arvatud) oli 10, kuni 26aastaseid 39, naissoost õngitsejaid 15. Noorimad püüdjad olid kaheaastased, vanim 82.

Kogu kalapäeva – õpituba, püügivõistlus ja simman – külastas 102 inimest.

Lisaks Taheva valla elanikele olid kohal huvilised Sarust, Mõnistest, Varstust, Antslast, Valgast, Tõrvast, Tartust ja Tallinnast.

Kalapäeval tabati viit liiki kalu: särg, teib, ahven, viidikas ja rünt. Raskeim kala kaalus 152 g, kergeima kala kaalu ei suudetud tuvastada. Pikim kala oli 23,2cm väikseim 3,7cm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles