Juhtkiri: Kust võtta turvatunnet?

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Valgamaalane

Jaanipäevapidustused on selleks korraks seljataga. Võib tõdeda, et küllaltki õnnelikult. Suuri, avalikkust šokeerinud õnnetusi ei juhtunud.


Ilmselt oli oma osa asjaolul, et meie jõustruktuurid on viimastel aastatel teinud usinat selgitustööd, kuidas kõikvõimalikke õnnetusi vältida või nende tagajärgi pehmendada.



Alati paraku vaid ennetustööst ei piisa. Aeg-ajalt tuleb helistada kas kiirabisse, politseisse või päästeteenistusse ning jääda ootama abi. Lootuses, et see kiirelt saabub. Ootajale tundub aeg ikka pikana. Tihti on kriitilises olukorras abi kutsunud hiljem kurtnud, et küll ikka andis abi oodata, kuigi häirekeskuse väitel on tegutsetud ülima operatiivsusega.



Nüüd on turvalisust tagavaid päästjaid ähvardamas palgakärbe. Esimese kärpe on nad juba üle elanud. Aasta algusest ei lubata neil teha ületunde ja nõutust rohkema töö eest tulemustasu ei maksta.



See tähendas seda, et mitmed päästjad hakkasid pere ülalpidamiseks otsima põhitöö kõrvalt uusi sissetulekuallikaid. Arvestades aga tööturu praegust seisu, ei pruukinud otsingud paljudel tulemuslikult lõppeda. Paradoksina ei võimaldanud lühemad, 12tunnised vahetused samas lisateenistust sedavõrd hästi põhitööga ühitada kui varasemad 24tunnised.



Kuna juba mõnda aega on teatud, et päästjaid tabab peagi veel üks palgakärbe, on paljud päästetöötajad vastutasuks   oodanud 24tunniste vahetuste taastamist. Siseminister Marko Pomerants aga sellega nõus ei ole. Küll tegi ta ettepaneku vähendada päästetöötajate palka kaheksa protsenti.



Nagu tänasest Valgamaalasest lugeda võib, toob päästeteenistusele eraldatava raha vähendamine kaasa reaalse ohu, et Valgamaalgi võib päästeteenistuste reageerimisvalmidus langeda. Valga päästekomandost on 1. augustist kavas koondada 10 inimest ja Puka komando üldse sulgeda. Üle Eesti on kavas koondada 193 päästetöötajat ning sulgeda 21 komandot.



Samuti otsustas valitsus üleeile, et 1. juulist vähenevad ka kaitsepolitseinike, piirivalvurite, õpetajate, prokuröride ja kaitseväelaste palgad. Tuleb tõdeda, et Eesti riigi õhemakssaagimine käib täie hooga. Jääb vaid loota, et selle tagajärjel me turvatunne võimalikult vähe kannatab. Sest on lubamatu, kui abi puudumine vajalikul hetkel kellegi tõsisesse ohtu seab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles