Kutseõppekeskus saab nõunike kogu

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaa kutseõppekeskus
Valgamaa kutseõppekeskus Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Möödunud nädalal toimunud Valgamaa kutseõppekeskuse koolinõukogu esimeheks valiti taas sihtasutuse Kutsekoda juhatuse liige professor Olav Aarna. Septembris kehtestub siiski uus kutseõppeasutuse seadus, mis muudab praeguse koolinõukogu nõunike koguks, andis teada Valgamaa kutseõppekeskuse projektijuht Rainer Kuutma.

Möödunud, 2012/2013. õppeaastast kokkuvõtteid tehes tõsteti esile kooli lõpetajate edukust kutseeksamite sooritamisel. 119 lõpetajast sooritas edukalt riikliku kutseeksami 65%, millega on Valgamaa kutseõppekeskus Eestis esirinnas. «Kool esines hästi ka vabariiklikel kutsevõistlustel, kusjuures meie autotehnikud saavutasid esimese ja logistikud teise koha,» kinnitas Kuutma.

Kool muutus möödunud õppeaastal rahvusvaheliseks, avades põhikooli baasil lätikeelse ehituspuuseppade eriala ja keskhariduse baasil ingliskeelse veokorraldajate eriala. Viimane oli ka möödunud aastal haridus- ja teadusministeeriumi väljaantava hariduse aasta teo nominent.

Koolinõukogu kuulas ära kooli juhtkonna ülevaate ettevalmistustest uueks õppeaastaks ja tõdes, et vastuvõtt on olnud oodatust väiksem, mis siiski ei ole ainult Valgamaa kutseõppekeskuse probleem. Tõenäoliselt on põhjus ka tasuta kõrghariduse rakendumine, mistõttu paljud keskkooli lõpetanud valivad kutsehariduses eriala omandamise asemel kõrgkooli.

Tulenevalt uuest kutseõppeasutuse seadusest seisab kooliperel sellel sügisel ees uutele nõuetele vastavate õppekavade ettevalmistamine ja esitamine. Järgmisel õppeaastal lähevad akrediteerimisele hooldustöötaja ja rätsepatöö erialad ning korduvale akrediteerimisele koka ja palkmaja ehituse erialad.

Strateegiliselt vajalik on ka lätlastele mõeldud õppimisvõimaluste pakkumine. Ühtlasi soovitas koolinõukogu rahvusvahelise õppe osas valmistada ette keskhariduse baasil toimiv energiasäästu kallakuga kinnisvarahoolduse eriala õppekava – isegi juhul, kui puudub vastav kutsestandard.

Valgamaa kutseõppekeskuse koolinõukogu on kümneliikmeline. Oma esindajaid on koolinõukogusse määranud haridus- ja teadusministeerium, Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, Valga linnavalitsus ja maavalitsus ning koolis õpetatavate erialade vabariiklikud erialaliidud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles