Karjääri laiendamine vähendaks Otepää kinnistuomanike turvatunnet

Külliki Kübarsepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kruusakarjääri laiendamise plaanid ähvardavad rikkuda Inni järve ääres valitseva idüllilise õhkkonna.
Kruusakarjääri laiendamise plaanid ähvardavad rikkuda Inni järve ääres valitseva idüllilise õhkkonna. Foto: Ülle Kübarsepp/Valgamaalane

Otepää arengukava ütleb, et vald on tuntud spordi-, turismi- ja puhkepiirkond ning tegemist on hinnatud kvaliteetse elukeskkonnaga. Paraku ei pruugi kvaliteetset elukeskkonda kõigile valla kodanikele ja kinnisvaraomanikele jaguda.


Otepää valla 2020. aastasse ulatuvas arengukavas analüüsitakse muu hulgas ka eri tegevusvaldkondade hetkeolukorda ning kirjeldatakse arenguvõimalusi ja        -vajadusi. Ülevaade on üpris põhjalik.



Kahjuks on unustatud – kas teadlikult või mitte – Otepää valla ehitussektori ettevõtted.



Ehitussektor vajab kruusa


Maja ehitamist alustatakse teadupärast vundamendist, mille põhikomponent on kruus. Ka teedeehitus vajab seda väärtuslikku maavara märkimisväärselt suurtes kogustes.



Otepää vallavanem Meelis Mälbergil tuleb koos teiste vallaametnikega lahendada mitmeid vallas esilekerkivaid tüliküsimusi. Et lahendusi leida, on Mälberg korraldanud ka avalikke arutelusid, kaasates nendesse eri huvigruppe.



Viimane tuline arutelu leidis aset eelmisel nädalal Väike-Peebo kinnistul asuva kruusakarjääri laiendamise asjus. Kokkusaamisel vastandusid selgelt ettevõtjate huvid ja murelike kinnistuomanike arusaamad kvaliteetsest elukeskkonnast.



Kõnealuse teema muudab eriliseks teadmine, et karjääri laiendus kavatsetakse rajada Inni järve puhkepiirkonna vahetusse naabrusse. Järve ümbrus on aga tihedalt täis pikitud elumaju ja suvilaid.



Hinnatud ja kohati ülerahvastatud piirkond paikneb Otepää valla Vidrike küla territooriumil, ent jääb välja Otepää looduspargist, kus peetakse oluliseks kaunite maastike kaitsmist ja hoidmist.



Kõnealuse kruusakarjääri üks omanikke Andrus Kõo oli kindel, et tema kinnistult liigub kruus 20–30 kilomeetri raadiuses ümber Otepää. Kõo hinnangul näitab see karjääri vajalikkust. Kuna valla arengukavast ehitussektor puudub, on siiski keeruline selle vajadust täpselt hinnata.



Segadust olnud varemgi


Möödunud aasta detsembris lahvatas tüli Inni järve äärse Laasi kinnistu ümber, kus senised elamu- ja suvilakruntide omanikud oma privaatsust uusarendajate eest kaitsta püüdsid. Praegune probleem tundub aga veelgi tõsisem olevat. Eriti nendele kinnistuomanikele, kelle krundi piir jookseb kokku kruusakarjääriga.



Rahu ja privaatsust ihkab ka Randel Prede Inni talust, keda häirib naabruses tegutsevast karjäärist kostuv müra ning suurtest veokitest paiskuv tolm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles