Valgas alustab taas kirikumuusika suveakadeemia

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirikumuusika avakontsert tuleb Valga Jaani kirikus.
Kirikumuusika avakontsert tuleb Valga Jaani kirikus. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgas on taas 2007. aastal alguse saanud rahvusvaheline kirikumuusika suve­akadeemia. Selle Eesti-poolne korraldaja on Elke Unt Hugo Lepnurme muusikaühingust, kunstiline juht aga Soome noorema põlve organist Markku Mäkinen sealsest Organum-Seurast.


Eestis on säilinud silmapaistvalt palju algupäraseid oreleid, kuna vahepealsete olude tõttu ei ole neid saadud moevooludest mõjutatuna ümber ehitada või sootuks välja vahetada. Sel korral keskendutakse kirikumuusika suveakadeemias Felix Mendelssohn Bartholdy 200. juubeliaasta puhul tema kirikumuusika- ja oreliloomingule.

Suveakadeemia meistrikursuse õpetaja on professor Olli Porthan Helsingist Sibeliuse Akadeemiast. Õpe toimub peamiselt Valgas: hiljuti restaureeritud algupärasel Jānis Cimze tellitud orelimeister Friedrich Ladegasti 1867. aastal ehitatud orelil.

See orel on üks väheseid selle ajastu parima Saksa orelimeistri muutumatuna säilinud pillidest ja pakub sellisena just Mendelssohni ajastule omast kõlamaailma.

Akadeemia programm sisaldab ka loenguid eri teemadel.

Pikemalt loe teisipäevasest Valgamaalasest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles