Koolidesse tuleb mitusada külalisõpetajat

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga gümnaasiumi noored külalisõpetajat kuulamas.
Valga gümnaasiumi noored külalisõpetajat kuulamas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Koos õpilaste ja õpetajatega alustavad tänavu kooliteed ka mitusada külalisõpetajat. Need on inimesed väljastpoolt kooli, kes soovivad jagada kogemusi ning panustada Eesti haridusse. Algatus «Tagasi kooli» pakub järjepidevat tuge, et huvilised külalisõpetajad ja kooliõpetajad võiksid üksteist leida ning õpilastele põnevaid tunde ja muid ettevõtmisi ellu viia.

Septembrist saavad aadressil www.tagasikooli.ee asuda tegutsema nii uued huvilised õpetajad ja külalisõpetajad kui need, kes juba kevadel registreerusid. «Tagasi kooli» infosüsteem võimaldab kaardistada oma huvid ning seejärel otsida oma soovide järgi koostööpartnereid, et ühised tunnid teoks teha.

Peale üksikisikute on algatusega liitunud ettevõtteid, kodanikuühendusi ja avaliku sektori organisatsioone, kus pakutakse ühiselt välja oma kompetentsil põhinevaid teemasid. Näiteks jõuavad sel viisil sügisel kooli energiasäästuteemad ja elamused, rahatarkus ning teadmised kuriteoennetuse, reisimise, hõimurahvaste ja kultuuripärandi kohta.

«Igal inimesel on roll uue põlvkonna hariduses. Kui õpilaste heaks tegutsevad õpetaja ja külalisõpetaja koos, sünnib sellest lisaväärtus. See on nagu arvutuskäik, kus üks pluss üks annab tulemuseks rohkem kui kaks,» ütles «Tagasi kooli» algatuse eestvedaja Triin Noorkõiv.

«Oma õige koha saab leida kõige erinevamatele teemadele, sest õppekava haarab elu kogu mitmekesisuses. Nii on tundides käsitletud muu hulgas nii elukogemusi ja valikute tegemist kui tarka tarbimist, elektrimasinaid ja taekwondod,»lisas ta.

«Igaühel meist on kogemusi ning teadmisi, mida jagada. Seega ei maksa karta, et külalisõpetajaks olemine eeldab teatud kindlaid isiksuseomadusi või oskusi,» lisas Ulla Ilisson, mitmekordne külalisõpetaja ja Swedbanki jaepanganduse divisjoni juht Eestis. «Tulla oma igapäevasest töökeskkonnast välja ning jagada teadmisi tulevastele tegijatele on väga rikastav kogemus.»

«Tagasi kooli» eesmärk on aidata kaasa koolide ja ülejäänud ühiskonna koostöö suurenemisele. Algatuse kutsus ellu 2007. aastal sihtasutus Noored Kooli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles