Kutseõppekohti maakonnas veel jätkub

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keevitamine.
Keevitamine. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Õpilaskandidaadid olid kutseõppeasutustesse 17. augustiks üle Eesti esitanud 14 455 avaldust, keskmine konkurents ühele õppekohale on 1,3. Vabu õppekohti on veel teiste seas ka Valgamaa kutseõppekeskuse erialadel.

Koolidest on kõige suurema konkurentsiga Tartu kutsehariduskeskus, Pärnumaa kutsehariduskeskus ja Tallinna teeninduskool. Samas on lisaks Valgamaale vabu kohti ka Järvamaa kutsehariduskeskuses, Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolis, Luua metsanduskoolis, Hiiumaa ametikoolis ja Vana-Antsla kutsekeskkoolis.

Õpilaste vastuvõtt kutseõppeasutustesse on tänavu kulgenud ladusalt, õpperühmad on võrreldes eelmise aastaga komplekteeritud palju arvukamalt, kusjuures mitmes kutseõppeasutuses vastuvõtt veel kestab.

"Negatiivse majandusprognoosi taustal sisendab tulevaseks tõusuks optimismi, et noored väärtustavad haridust ja sealhulgas tõusvas joones ka kutseharidust," ütles haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas suure vastuvõtu kohta kutseõppeasutustesse. "Praegu on õppimise aeg, et valmistuda järgmiseks tõusuks. Usun, et noored, kes teevad valiku kutsekooli kasuks, ei kahetse, neid ootavad kaasaegsed õppekavad ja korda tehtud õppehooned."

Rõõmustav on keskharidust eeldavate õppekavade populaarsus, mis näitab, et kõik gümnaasiumilõpetajad ei siirdu koheselt kõrgkoolidesse ja valivad seega erialasid, millest loodavad huvitavat tööd ja kindlustunnet tulevikuks.

Nende seas on mitmeid noori, kes lõpetanud mõni aasta tagasi gümnaasiumi või katkestanud õpingud kõrgkoolis ja soovivad nüüd kindlat ametit õppida. Palju pürgib õppima noori, kellel põhihariduse baasil kutsekool läbitud, kuid kes soovivad nüüd selgeks õppida teisegi ameti. Lisaks veel täiskasvanud, kes on otsustanud uue ameti selgeks õppida.

Järjest enam levib komme, kus sisseastumisavaldust kutseõppeasutusse tullakse esitama terve perega. Lapsevanemad kasutavad võimalust vaadata kooli õpperuume ning õpilaskodu, ühtlasi tunnevad paljud huvi
täiskasvanutele pakutavate tasuta kursuste vastu.

17. augusti seisuga olid populaarsemad erialad juhtimine ja haldus, juuksuritöö, lastehooldus, majandusarvestus ja maksundus, sekretäri ja ametnikutöö, sotsiaaltöö ja nõustamine ning turism ja vabaajaveetmine. Neid erialasid saab peamiselt õppida keskhariduse baasil. Veel on populaarsed majutamine ja toitlustamine ning
autoasjandus, kuhu toimub vastuvõtt nii põhi- kui ka keskhariduse baasil.

Erialad, kuhu üle Eesti võib veel leida vabu õppekohti nii põhihariduse kui keskhariduse baasil, on ehitus, elektroonika ja automaatika, elektrotehnika ja energeetika, koduteenindus, materjalitöö (tisler), metsandus, põllumajandus, õmblemine, tarbekunst ning oskuskäsitöö.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles