Valga ja Valka vahel hakkavad liikuma elavad piiritulbad

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Kaksiklinna Valga ja Valka vahel hakkavad liikuma elavad piiritulbad - maskotid Peeter ja Pēteris, vahendab valgamaa.ee

Maskotid on kahe linna ajalugu kehastavad reklaamsümbolid, kes annavad piiritulpadena ringi liikudes ja inimestega rääkides visuaalselt edasi mõtet "Üks linn, kaks riiki". Liikuvad piiritulbad - selline asi on võimalik väga vähestes kohtades kogu maailmas. Piiri ennast ei ole ja seega ei pea piiri märgistajad pidama oma traditsioonilist ametit - seisma paigal.

Maskottide kirjeldused
Peeter: rohevalgetriibuline piiritulp, kelle mütsile ja riietusele on kirjutatud nii Valga kui Valka linna nimi. Peeter on rõõmsameelne ja muhe, kuid eestlaslikult natukene tagasihoidlik. Paigal seistes on tal kalduvus ühelt jalalt teisele tammuda. Inimestega suheldes kallutab ta pead paremale ja vasakule.

Pēteris: rohevalgetriibuline piiritulp, kelle mütsile ja riietusele on kirjutatud nii Valga kui Valka linna nimi. Nagu Peeter, on ka Pēteris rõõmsameelne, kuid Peetrist vähemalt poole julgem ja liikudes-rääkides ekspressiivsem. Kuna Pēteris on natuke kannatamatu, kipub ta vahel üles-alla hüppama. Tihti tõmbab ta Peetri endaga kättpidi kaasa, tekitades nõnda otsese suhtlusmomendi oma kaasmaskotiga ning sümboliseerides sedasi ühtlasi ka kahe riigi sõprussuhteid.

Käitumiselt eristuvad maskotid saavad ka inimestega suheldes lähtuda otseselt nende iseloomust: tagasihoidlikumatega saab osavamalt lävida Peeter, teistega Pēteris. Muidugi ka vastupidi. Mõlema maskoti füüsiliste väljendusvahendite puhul on lähtutud sellest, et kord minevikus ei tohtinud piiritulbad ennast liigutada.

Maskottide rahastamine sai teoks Euroopa Liidu rahastatava Eesti-Läti piiriülese koostöö programmi projekti „Valga-Valka atraktiivsuse suurendamine" raames.

Kaks linna on edukalt koostööd teinud alates 1996. aastast. 2004. aastal loodud ühine tunnuslause „Valga-Valka: 1 linn, 2 riiki" on hästi vastu võetud ja aktiivset kasutust leidnud mõlemal linnapoolel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles