Eesti majanduse üldseisund paranes üle pika aja

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Lennart Rikk

Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) uuringu kohaselt paranes Eesti majanduse üldseisund esmakordselt pärast 2007. aasta märtsi; majanduskliima indeks tõusis septembris 4,1 punktile võrreldes juuni 2,8ga.

Ehkki 76 protsenti EKI küsitletud ekspertidest hindas majandusolukorda halvaks, on see parem näitaja kui kolm kuud tagasi. Eksperdid on üsna optimistlikud ka tuleviku suhtes - enamik neist arvas, et poole aasta pärast on majandusolukord parem kui praegu.

Optimistlikud on eksperdid ka Eesti majanduse ühe peamise mootori - ekspordi - osas. 65 protsenti usub, et meie eksport järgnevatel kuudel kasvab. Selle kosumist toetab ka olukorra paranemine suurematel ekspordipartneritel Saksamaal, Rootsil ja Venemaal.

Suurimad probleemid majanduses on ekspertide sõnul nõudluse puudumine ja töötuse kasv.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul on ministeerium koostöös allasutustega suunanud küll euroliidu toetusraha majandusse väga kiiresti, kuid sellest ei piisa.

Partsi sõnul vajavad rohkem toetust näiteks tehnoloogiaprogrammid ja innovatsioon. «Riik ei tohi keskenduda ainult sellele, kuidas jaotada toetusraha. Tuleb luua alus uueks majanduskasvuks ja tulude suurendamiseks,» lisas ta.

Samas ei tohiks Partsi sõnul jääda ettevõtted lootma ainult riigi abile - tuleb investeerida ka ise ja leida võimalusi ekspordiks. «Riik saab luua läbi seaduste ja toetuste eeldused, tootma ja toodangu realiseerima peab ettevõtja ise,» lausus ta.

Investeeringute osas on EKI eksperdid endiselt pessimistlikud, 94 protsenti neist peab olukorda halvaks. Samas on investeeringute taandareng väikese sise- ja välisnõudluse ning piiratud laenupakkumise tingimustes objektiivselt mõistetav.

Eratarbimise olukord sai ekspertide grupilt hindeks suhteliselt kõrge 4,8 punkti. Ühtlasi on tegemist olukorraga, kus esmakordselt pärast aasta kestnud langust, hinnang tõusis. Vaatamata hinde paranemisele on ligi kolmandiku ekspertide meelest olukord eratarbimises endiselt halb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles