Eestlased söövad liiga vähe puu- ja köögivilju

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tänasest alustab Tervise Arengu Instituut (TAI) igasügisest toitumiskampaaniat, mis seekord kutsub inimesi sööma piisavas koguses puu- ja köögivilju.


Suurem osa Eesti elanikest tarbib täna vähem puu- ja köögivilju kui oma tervise hoidmiseks soovitatav. Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu järgi sööb värskeid köögivilju viiendik täiskasvanutest kuuel-seitsmel päeval nädalas, 34 protsenti ühel kuni kahel päeval nädalas ja 19 protsenti veel harvemini.

Puuviljade ja marjadega on olukord veidi parem, kuid ka siin jääb tarbimine alla soovitatava.

Hea tervise jaoks vajalik kogus puu- ja köögivilju on vähemalt viis portsjonit päevas. Üks portsjon on umbes 100 grammi ehk väike peotäis. Lisaks värsketele puu- ja köögiviljadele kuuluvad sinna hulka ka külmutatud, kuivatatud ja konserveeritud viljad ning mahlad.

Parem toitumine tõkestaks paljude haiguste levikut, mis suures osas tingitud just eluviisidest: vähesest liikumisest ja valest toitumisest. Uuringud on näidanud, et rohke puu- ja köögiviljade söömine vähendab riski haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse ning mõnda vähivormi.

Kampaania on üks osa TAI toitumisalasest programmist, millega seoses on tänavu koolitatud koolide ja lasteaedade toitlustajaid ning perearste. Välja on töötatud toitumissoovitusi erinevatele sihtrühmadele. Laste toitumisalase teadlikkuse kasvatamiseks on läbi viidud konkursid «Unistuste söögivahetund» ja «Parim koolisöökla».

Kampaania alguseks on uue välimuse ja sisu saanud ka toitumisteemaline veebileht www.toitumine.ee, mille info põhineb riiklikel toitumissoovitustel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles