Valgas saab arutleda veemajanduskavade üle

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pedeli jõkke läinud mees kadus vee alla ja uppus.
Pedeli jõkke läinud mees kadus vee alla ja uppus. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Neljapäeval, 22. oktoobril toimuvad Valgas ja Võrus veemajanduskavade eelnõude avalikud arutelud, teatas keskonnaministeerium.


Arutelud toimuvad Valgas maavalitsuse saalis algusega kell 10 ning Võrus Kubija hotelli seminariruumis kell 14.

Veemajanduskavade eesmärk on tagada hiljemalt aastaks 2015 kõikide pinna- ja põhjavete hea seisund. Kavad sisaldavad ülevaadet peamistest probleemidest ning tegevustest nende lahendamiseks.

«Veemajanduse korraldamine toimub Eestis valgalapõhiselt, kus järgitakse veekogude hüdroloogilisi, mitte maakondade või kohalike omavalitsuste administratiivseid piire,» selgitas keskkonnaministeeriumi veeosakonna spetsialist Rene Reisner.

«See on vältimatu, sest näiteks jõe kallastel toimuv tegevus mõjutab tervet jõge, alates selle lähteallikatest kuni merre suubumiseni ning üksikute jõelõikude kaitsmine ei muudaks oluliselt midagi,» märkis ta.

Veemajanduse korraldamiseks on Eesti jaotatud valgalapõhiselt veemajanduspiirkondadeks ehk vesikondadeks ja alamvesikondadeks. Eestis on kolm vesikonda: Ida-Eesti, Lääne-Eesti ja Koiva.

Valga- ja Võrumaa kuuluvad peamiselt Ida-Eesti vesikonda. Mõlemad maakonnad on aga seotud ka Koiva jõe vesikonnaga, mille suurem osa paikneb Läti territooriumil.

Peamisteks veeprobleemideks vesikondades peetakse reostust linnade ja asulate reoveepuhastitest ja põllumaadelt ning veekogude paisutamist või vaba vee liikumise tõkestamist.

Veemajanduskavade avalikel aruteludel on igal isikul õigus teha ettepanekuid ja vastuväiteid veemajanduskavade kohta.

Kõikide veemajanduskavade eelnõudega on võimalik tutvuda paberil maakonnakeskustes ning elektrooniliselt keskkonnaministeeriumi kodulehel www.envir.ee. Aruteludel osalemiseks tuleks teatada telefonile 626 2855 või registreerida internetis www.envir.ee/osale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles