Aasta põllumehe tiitel läks naabermaakonda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves ühispildil tublide maameestega
Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves ühispildil tublide maameestega Foto: Ülle Kübarsepp/Valgamaalane

Tänavuse kõige tublima põllumehe tiitel omistati Võrumaa köögivilja- ja seakasvataja Mart Timmile. Eelmisel aastal pälvis auväärse tiitli ja ajaloolise "Külvaja" kuju Valgamaa Puide talu peremees Mati Nurm

Pidulikul konverentsil Toompeal esinenud Mati Nurm tunnistas, et põllumees vajab tunnustamist, ent kogenud põlluharija tõi välja ka terve rea valupunkte.

"Häirib ametnike liigne sekkumine meie tegemistesse. Põllumeest kontrollib kontrollija kontrollija kontrollija, sageli ei käituta maamehega väärikalt. Loodan, et see olukord veidi paraneb," juhtis Mati Nurm tekkinud olukorrale tähelepanu.

Samuti soovis Nurm suuremat riigipoolset tuge ning kiiremat Euroopa Liidu poolset tegutsemist majanduskriisi tingimustes.

"Unistamine pole meie vabariigis veel ei keelatud ega maksu alla pandud. Unistama peab ka siis, kui raha pole," õhutas aasta põllumees 2008 maamehi ka keeruliste aegade kiuste plaane tegema.

Majanduskriisi tingimustes, kus kokkuostuhinnad drastiliselt madalamad kui tootmiskulud, saavad hakkama just mitmekülgseid tootmisharusid rakendavad põllumehed.

"Kui olid rasked ajad seakasvatuses, siis aitas välja köögiviljakasvatus ning kui olid keerulised ajad taimekasvatuses, siis sai tuge seakasvatusest," rõhutas mitmekesisuse vajalikkust Mart Timmi.

Kokku konkureeris üle vabariigi tiitlile 14 maameest, nende seas ka Valgamaa Taheva valla edukaim ettevõtja Uno Teemägi. Veel pensionieas talupidamisega alustanud meest kiitis oma tervituskõnes ka president Toomas Hendrik Ilves.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles