Häältemagnet Heimar Lenk vastab lugejate küsimustele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Läinud pühapäeval toimunud kohaliku omavalitsuse valimistel Valgas kandideerinud ning oma valimispiirkonnas kõige rohkem hääli kogunud Keskerakonna juhatuse ja Riigikogu liige Heimar Lenk vastab online-intervjuus ka kõige provokatiivsematele lugejate küsimustele.

Kas Heimar Lenk peab nii-öelda peibutuspardina häältekorjamist eetiliseks tegevuseks ning kas ta kavatseb ka reaalselt linnavolikogu tööst osa võtta?


«Pean valijatega otse suhtlemist väga eetiliseks ja ausaks. Kõige ausamaks üldse. Kahjuks paljud võimu juurde pürgijad ei ole suutelised seda ise tegema, sest valijaga silmast silma kohtumine ja keerulistele küsimustele, eriti ebamugavatele vastamine, pole mitte lihtne tegevus. Volikogu tööst kavatsen osa võtta sotsiaalkomisjoni liikmena.»

Kas te valijatel kätt pigistades mainisite ka, et polegi kavas volikokku pürgida?

«Kust võtate, et mul pole kavas volikokku pürgida? Valga linnavolikogu uks on mulle avatud järgmise nelja aasta jooksul ja iga hetk võin ma oma koha saalis sisse võtta.»

Kas peate oma häälesaagi panusega Keskerakonna poolvõitu Valgas vääriliseks selleks, et moodustada valitsus ning määrata linnapeaks nooruk, kel puudub elementaarne elu- ja töökogemus?

«Oma häälesaaki pean väga vääriliseks ja Keskerakonna valimistulemust Valgas hindan kõrgelt. Mis puutub linnapeakandidaadi noorusesse, siis on see kindlasti tema eelis ja rikkus. Oleme juba unustamas, kui uhked olime omal ajal Euroopa noorima peaministri Laari üle. Ega senine linnapea ju ka vana pole. Minu teada sai ta aselinnapeaks ka üsna noorelt.

Keskerakondlane Jüri Ratas sai Tallinna aselinnapeaks näiteks 24aastaselt ja oli pärast ka veel väga tubli linnapea. Neil valimistel anti talle üle 10 000 hääle.»

Mis kasu saab keskmine Eesti maksumaksja teiesuguse Riigikogu liikme ülalpidamisest?

«Sellele küsimusele vastasid minu eest juba Valga linna valijad, kes hindasid minu tegevust rekordilise häältearvuga. Eelmistel Riigikogu valimistel sain Kagu-Eestis Võrumaa põlise maamehe Ivari Padari järel teise tulemuse kogu piirkonnas.»

Mis hakkab nüüd Valga linnas muutuma, millal tulevad uued töökohad noortele ja mis saab pensioninäridest?

«Valgas hakkab palju muutuma. Uus linnavalitsus peab oma valimislubadused täitma ja keskerakondlased teevad seda meelsasti. Meie koalitsioonileping kindlasti avalikustatakse ja sealt võib kõike lähemalt lugeda. Igal juhul tulevad uued töökohad noortele, pensionäridele taastatakse peagi bussisõidu rahaline toetus.»

Kuidas selgitaksite järgmistel valimistel oma koalitsiooni Reformierakonnaga vene keelt kõnelevale kodanikule, kes tahaks Tõnismäele pronksmehe juurde lilli viia?

«Langenute hauale tuleb ikka lilli viia. Venelaste auks tuleb öelda, et nad oskavad oma kangelasi sageli paremini mälestada kui meie. Mulle tundub, et viimases suures sõjas langenud eestlastest on paljud unustuse hõlma kadunud.

Valga koalitsiooni pole sugugi raske selgitada, sest aus võimuliit sünnib alati täpselt selle järgi, kui palju keegi valijailt hääli sai. Valgas kogusid Reformierakond ja Keskerakond kumbki kaheksa volikogu kohta ja selle järgi sündis ka koostöö. Kui valijad oleks teisiti hääletanud, oleks ka koalitsioon teistsugune sündinud.

Kõige ebaväärikam on poliitikute poolt see, kui iseenda ametikoha huvides sõlmitakse kokkuleppeid nendega, keda valija ei eelistanud ja sünnivad kunstlikud ning ebakindlad liidud.»

Te olete suurepäraselt ameerikaliku valimisstiili Eestimaale toonud! Kuidas olete suutnud ennast jagada Toompea ja Valga linna vahel?

«President Bush-noorem tunnistas pärast valimisvõitu, et selle tõid talle 33 000 käepigistust ameeriklastega tänavail. Meie ei ole sellega veel harjunud, kuigi eestlased tahavad ju väga ameeriklastena välja näha. Mina inimesi ei karda ja suhtlen nendega suurima heameelega.

Valgas oli seekord eriti tore. Ajasime rahvaga tundide kaupa juttu ja meil oli väga huvitav. Mind võeti äärmiselt hästi vastu, sest ma ei jaganud ju kondoome nagu oravapoisid. Mul oli iga soovija jaoks tõsine raamat, kuidas ületada kriisi ja kuidas lahti saada korruptsioonist Eestis, ka Lõuna-Eestis. Mul on isegi üks tänukiri härrasmehelt, kes luges raamatud läbi ja tuli mind siis Vabaduse tänavale tänama.

Toompea ja Valga vahel end jagada pole tõesti kerge, sest vahemaad on väga pikad ja autosõit väsitab. Seda enam kosutab meelt, kui kohtud oma jälle oma toetajatega ja kuuled juba sajandat korda kaht traditsioonilist küsimust: millal see jama Toompeal lõpeb ja millal Ansip maha võetakse.»

1. Kas Keskerakond nõuab Valgas koalitsioonilepingusse Teie poolt hõigatud populisimi punkte nagu jõuludeks kalkuniraha jagamine pensionärile?
2. Kas riskite lasta ebapädeva Alar Nääme linnavalitsusse?
3. Kas Keskerkonnal on valgamaal liikmeid, kelle seisukohad ja toetus on üldiselt Eesti majanduse kindla arengu suunal: näiteks euro, läänemeelsus ...?

«1. Jõulukalkun pensionärile või noorele perele on minu meelest hea mõte.
2. Pole kuulnud, et Tartu Ülikooli lõpetanud noored oleks ennast elus ebapädevatena näidanud. Minu meelest kuuluvad nad ühiskonna eliidi hulka.
3. Kuulen esimest korda, et valgamaalaste läänemeelsus oleks majanduse kindla arengu suunaks.»

Olete osutunud Valgas väga populaarseks ja kogunud märkimisväärse koguse hääli. Usun, et paljud teie poolt hääletanud valijad loodavad teis näha tulevast linnapead. Kas teie valitsemisaeg tooks olulisi muutusi Valga linna? Mida ütlete valijatele, kes teid on usaldanud? Selline valijate toetus ootab ka ilmselt olulist vastuteenet. Kuhu jääb keskerakondlik hüüdlause «Valga vajab muutusi»?

«Olin valimisnimekirja esinumber kui siit valitud Riigikogu liige. Tulevase linnapeana pole ma ennast kunagi esitlenud, sest linnapeakandidaat on meie valimisnimekirjal olemas sellest päevast peale, kui valimiskampaaniat alustasime ja Alar Nääme nimi on korduvalt ära trükitud valgalaste seas populaarses ajalehes Meie Valga.

Selleks, et olulisi muutusi ellu tuua, erakonnad valimistele lähevadki. Muidu poleks ju mõtet. Valijatele, kes mind usaldasid, ütlesin oma tänusõnad kohe esimeses Valgamaalases, mis pärast valimisi ilmus.

Mulle antud toetus oli tõesti suur, kuid vastuteenest rääkida pole ehk eriti kena. Keskerakonna valimisplatvorm oli see, mille eest tulid hääled ja seda asume nüüd ka täitma. Valga vajab tõepoolest kiireid muutusi. Nii katkiste tänavate, kõrge soojahinna, pensionäridele kalli bussisõidu, logiseva prügimajandusega, samas laste sooja koolitoidu linnapoolse toetuseta, ei saa ju üks normaalne linn edasi minna.»

Miks oravad on paanikasse sattunud? Ega ometi suurest rõõmust, et lõpp on lähedal?

«Kas nüüd paanikasse, aga tõsi see on, et kolm kohta nad volikogus kaotasid ja Keskerakond võitis kolm kohta juurde.»

Soovin õnne! Kui kinnitate, et aitate Valga elanikke, siis võtan mütsi maha.

«Aitäh! Ikka püüan aidata ja toetada.»

Milles peitub teie energia saladus? Paljud teie eas mehed nii head välja ei näe. Edu ja tervist edaspidiseks! Tänud ka selle eest, et suutsite Keskerakonna Valgas võimu juurde tuua. Teie valijad peaksid küll kõik rahul olema.

«Kui ehk kokku saame, siis kõrva sisse võin saladuse sosistada, ta on põnev.

Aitäh mõistmise eest, et Keskerakond tõepoolest Valgas võimul on. Arvan minagi, et valijad rahul peaks olema. Nii meie kui reformierakondlaste omad. Võitsime ju kumbki kaheksa kohta ja nüüd, kus võimuliit loodud, on ka mõlema erakonna toetajate hääled võrdselt linna juhtimises esindatud. See on aus kokkulepe Reformierakonnaga, kus sai arvestatud valdava enamiku Valga valijate huve ja ootusi.»

Suur-suur tänu, et aitasite Valgas kaks suurt erakonda võimule. Keskerakond ja Reforierakond kindlasti teevad koostööd ja hästi. Kas ikka tuled Valgas sotsiaalkomisjoni? Kui tuled, siis kiitus sulle.

«Tulen-tulen. Tugev kaksikliit on linnaelanikele parim lahendus.»

Lenk on Riigikokku valitud ju Valgamaalt, otse loomulikult on tal kohustus ka seal kandideerida, oma valijate huve esindada, vahendada Riigikogu otsuseid, olla sealse volikogu komisjonides esindatud. Igal juhul tubli häältesaak ja väga tubli ja haritud mees.

Küll oli aga imelik ministrite kandideerimine Tallinnas, nende seas Laine Jänes - mis tal Tallinnaga pistmist. Ja ministrid ajagu oma asja ja tehku oma tööd. et riik päris põhja ei vaju.

Kuid mäletan, et parempoolsed kaotasid võimaluse, et ka Riigikogu saadik saaks olla kohaliku volikogu liige. Seda tehti Talllinna pärast. Kuid kas Lenk teab, ehk parlament plaanib selle otsuse tühistamist? Oleks õiglane, sest Euroopas võib parlamendi liige kuuluda kohalikku volikokku, kust ta ju valitud ongi.

«Tean ikka, et nüüd, kus Tallinn on lootuseltult Edgarile kaotatud, plaanivad paremerakonnad taas seadust muuta ja lubada Riigikogu liikmeil ka kohalikes volikogudes olla. Ise nad valimisvõitu saavutada ei suuda, kuid seadustega on mihklid teistele kaikaid kodaraisse loopima.

Jänese-proua tuli tõepoolest Tallinna kandideerima, kuid meedia sellest suurt numbrit ei teinud. Kujutan ette, milline kisa läheks lahti, kui Savisaar Tartusse kandideerima läheks.»

Lenki häältesaak? Tehke järele, ega inimene niisama häält anna.

Kuid küsin, mida Heimar Lenk arvab meie meediast, kui palju press püüab valimiste tulemusi mõjutada. Mul endal on tunne, et Eestis ongi ainult parempoolne ajakirjandus, kelle huvi on kõiki peale oravate ja IRLi mustata. Savisaart mustasid kõik televisioonid, aga targem osa inimestest saab juba aru sellest. Mida arvate kohalikest lehtedest?

«Õige! Kollegid poliitikud, tehke järele! Meediat pean ma Eestis väga paremale kallutatuks. Arvamuslugude autorid korduvad oma igavate lugudega nädalast nädalasse, uusi nägusid juurde ei lasta. Näiteks keskerakondlaste lugusid, peale Savisaare omasid annab suurtest lehtedest tikutulega otsida, kuigi tean, et näiteks meie Riigikogu fraktsioonist lähetatakse neid toimetustele igal nädalal.

Meie meedia ja seltskonna nõmedusest annab hea ettekujutuse viimaste valimiste järgne meediakajastus. Savisaar püstitas oma 39 000 häälega minu arvestuste järgi maailmarekordi, kui võtta kogutud häälte suhe valijate arvusse, kuid kas olete leidnud vähemalt ühegi asjaliku arutluse, kuidas õnnestus sellist hiigeltulemust saavutada?

Meedia vaismustus hoopis tantsutüdrukutest, kes Edgarile trippe näitama tulid. Isegi Postimehe, kes end ise kvaliteetleheks peab, esiküljel ilmus labane valimispeao tantsupilt.

Tule taevas appi!»

Kas magate öösel hästi, teades, et keskpartei edu alus Tallinnas ja Ida-Virus on eestlaste huvide mahamüümine, kolonismi ja okupatsiooni igipõlistamine ja Eesti riigi rahvusriigina püsimise ohtuseadmine?

«Ärge enam nii rumalalt küsige, jätate valgalastest Eesti avalikkusele väga primitiivse mulje.»

Kuidas suhtute haridusküsimusse? Teame mitmeid saadikuid kohalikes volikogudes, kel puudub kõrgharidus. Mäletame isegi mitmeid ministreid ja teisi kõrgeid riigitegelasi, kes pole armastanud koolis käia. Milline kõrgharidus Teil on?

Olen lugenud kunagi, et kavatsete kaugemas tulevikus hakata toimetama mõnd maakonnalehte? On see soov ikka veel alles? Tean, et Kesknädal on Teie välja mõeldud ajaleht ja minu meelest ajakirjanduslikult väga huvitav.

«Haridust on Eestis alati austatud. Saksa mõisnikuid ehmatasid end keeletuks, kui kuulsid eesti talupoegi kõva häälega perele Piiblit või ajalehte ette lugemas. Kindlasti peavad ka tänapäeva ministrid ja poliitikud hästi haritud olema, kuigi Eesti seadused seda ei nõua. Vist ka üks Valgast pärit minister oli ilma kõrghariduseta.

Seepärast meeldib mulle, et Keskerakonna abilinnapea Alar Nääme kõrgelt koolitatud on. Ise lõpetasin Tallinna Tehnikaülikooli majanduse erialal ja Moskva Riikliku Ülikooli ajakirjanduse teaduskonna televisiooni erialal.

Mõnd maakonnalehte oleks küll põnev toimetada. Nende sisu ja vorm on üle Eesti nõnda alla käinud, et lugeja neid enam ei eelista ja tellijate arv kahaneb pidevalt. Konkreetset plaani küll ei ole, kuid kui mind mõnda lehte toimetama kutsutaks, tõstaksin selle tiraaži õige kiiresti. Kesknädala asutasin ma 1998. aastal, panin lehele ka ise nime ja siiani läheb tal turul hästi. Soovitan tellida, saate teada, mis Eestis tegelikult toimub.»

Eesti intelikents, haritlased muidugi ei toeta Keskerakonda!!!

«Lugupeetud haritlane, intelligents kirjutatakse g- tähega.»

Millal võib oodata majandus tõusu Eestis? Ja millal pensionärid võivad oodata pensionitõusu, kuna meie pensionid on naeruväärselt väiksed?

«Siis, kui pooleteist aasta pärast Riigikogu valimisi vasaktsentri erakonnad nagu Keskerakond, Rahvaliit ja sotsiaaldemokraadid võimule tulevad. Praegu on meie pensionid tõepoolest naeruväärsed ja madalaimad kogu Euroopa Liidus.»

Kuidas paraneb minu pensionärist ema elu Valga linnas?

«Tema elu muutub päevast, mil uus kaksikliidu linnavalitsus tööle asub. Vanemasse põlvkonda hakkab Valga linnavõim senisest lugupidavamalt suhtuma, pensionärid saavad tagasi bussisõidusoodustuse ja kindlasti vaatame läbi ka muud võimalused eakate alujärje parandamiseks. Valija toetus selleks on meil olemas.»

Kas te ei arva, et raha lausjagamine pensionäridele muudab Valga pensionäride linnaks? Võib-olla oleks noorte perede toetamine perspektiivikam?

Lapse sünnitoetus linnas viimased 10 aastat 1000 krooni, Tõrvas 5000 krooni. Kas poleks juba aeg seda numbrit tõsta, et noored linna jääksid? Pensionäridele raha jagades ei saa linn midagi, kuna pensionärid linnale makse ei maksa. Noored pered aga toetavad linna oma palgast makstava tulumaksuga.

«Ei arva. Noorte perede toetamine on hädavajalik ja sünnitoetust tuleb ka Valgas tõsta. Ehk suudame seda juba järgmise aasta eelarves teha.

Mis puutub pensionäride maksudesse, siis meenutan, et nemad on oma maksud mitmekordselt juba ette ära maksnud. Elatusraha, mida neile kahekümne iseseisvusaasta jooksul antud, on olnud umbes kolmandiku võrra väiksem kui riigil võimalik oli, ja tegelikult on Eesti riik praeguse vanema põlvkonna ees suur võlglane.

Sisuliselt on riik on pensionäridelt pikki aastaid protsendita laenu võtnud. Nüüd oleks aeg see tagasi maksta. Kui keegi süüdistab pensionäre, saan ma väga kurjaks. Tegelikult elame me kõik praeguste pensionäride ehitatud riigis ja kasutame nende poolt loodud vara. Kahjuks on lõviosa sellest varandusest noorte ärimeeste ja sulide poolt ammu pihta pandud.»

Millal Valgas hakatakse uusi töökohti looma, nagu seda tehti Tallinnas?

«Kohe, kui uus linnavalitsus tööle hakkab.»

Miks teid huvitab Valgamaa? Mida olete teinud Riigikogus, et Valgamaal elu edeneks? Miks on meie palgad madalamad, kui Põhja-Eestis sama elukutsete puhul? Kas aitaks maksusüsteemi muutmine, et ääremaad taas rahvaga asustada? Ääremaadel riigimaksud väiksemaks! Ära minnakse siit siiski suuremat palka otsima.

«Valgamaa huvitab mind sellepärast, et ta üks osa minu kodumaast, mille patrioodiks ma ennast pean. Lisaks on see äärmiselt huvitav kant. Pealegi olen siinse rahva häältega Riigikokku valitud ja huvi Valgamaa vastu kuulub minu tööülesannete hulka.

Miks on teie palgad väiksemad kui Põhja-Eestis, peate küsima kohalike ettevõtjate käest, kes seda palka maksavad. Maksusüsteemi muutmine, mida Keskerakond on aastaid nõudnud, aitaks kindlasti, kuid Reformierakonna ja Isamaaliidu ning Res Publica valitsusliit on Riigikogus sellele alati vastu seisnud.

Olen isiklikult mitmel korral valitsusele ettepaneku teinud kehtestada Kagu-Eestile madalam riigimaksu määr, kuid alati on see vaid õlakehitamise ära teeninud. Kolleegid Reformierakonnast ei taha sellest ettepanekust tänaseni kuulda.»

Miks valisite oma misjonipaigaks just Valga linna, mis pole linnas elavate eestlaste seas eriti populaarne, peaks aga ütlema et teenimatult?

Tehke üks mehetegu ja selgitage Kanal 2 «Reporteri» tegijatele, et Lõuna -Eestis on olemas ka selline linn nagu Valga! Ilmakaarti vaadates ütleb minu lapselaps - kuule, vanaisa, kas Valga polegi linn, sama suur Võru aga platsis mis platsis. Esmapilgul nagu polekski mainimist väärt, aga meediameeste suhtumist näitab.

Isiklikult pole ma Teie fänn, aga näidake ennast siis teoinimesena, äkki arvamus muutub. Väikestest asjadest tulevad suured teod.

«Vaat kui hea sõna - misjonipaik! Valisin sellepärast, et Valga mulle meeldib. Kohalikud ise ei taju vist, kuid linn jätab oma laiade tänavate, jõe, kaubakeskuste ja kirikutega suurlinna mulje. Ükskord selleks ta ka saab.

Ma pole mitte suusoojaks öelnud, et Valga-Valka ühtekokku on tõeline euroliidu kaksiklinnade pärl. Valga põnevast ajaloost ei hakka rääkimagi. Linna turuplats ja selle ümbrus on tõeline rahvaste paabel, kauplemine käib mitmes keeles. Siiani olin kuulnud neist nelja: võru murrakut, eesti, vene ja läti keelt.

Valimiste ajal veendusin, et on ka veel viies kohalik keel, nimelt mustlaste oma. Suhtlesin nendega mitmel korral, väga meeldiva mulje jätsid. Pärisid Eesti asjade kohta rohkem kui eestlased ise. Tõepoolest, pisikesed asjad annavad kokku suure.

See on tõsi ja imelik, et meie televisioonikanalite ilmakaartidel pole Valga linna kunagi märgitud, olgugi et ruumi nagu oleks. See näitab, mida riik ääremaadest arvab.

Ansipi valitsus on ääremaade suhtes üleolevalt käitunud. Tema meeskond eelistab rikkaid ja ilusaid, kelle hulka ääremaade seltskond alati ei mahu. Miks Valgat televiisori ilmakaardil pole, peab järele uurima.»

Tegelikult on väga tore, et Tallinna inimesed ka Ääre-Eesti vastu huvi tunnevad. Lenk sai ju kordades rohkem hääli kui teine siin valimistel osalenud Riigikogu liige, mis tõestab ka seda, et rahvas usaldab Lenki kõige rohkem. Olen kindel, et Valga muutub nüüd palju sotsiaalsemaks ja loomulikult ootame teid sotsiaalkomisioni etteotsa.

«Aitäh, et keegi ka minu valimistulemust ja tegevust hea sõnaga meenutab. Muidu ainult üks kirumine, et miks sind ikka nii paljud toetavad ja miks ma Valgas julgen käia.

Valga muutub kindlasti sotsiaalsemaks ja vähemkindlustatud elanikkonna jaoks õiglasemaks linnaks. Hariduse- ja sotsiaalala abilinnapeaks kandideerib kõrgelt haritud noor mees ja pereisa Alar Nääme. Mulle on jäänud temast mulje kui ausast ja õiglasest noorest mehest, kes sellele kohale sobib. Omalt poolt püüan linnaelanike huvide eest seista sotsiaalkomisjoni liikmena.»

Millisena näete Valga haigla tulevikku?

«Loodan, et nüüd, kus selle haigla rajaja ja alatine eestkostja Külliki Siilak Valga linnavolikogu esimeheks kandideerib ning linna juhtimises otsustava hääleõiguse saab, ei unusta ta ka haiglal silma peal hoida. Haigla võib tema peale loota. Tulevik peaks olema helge.»

Mõttetu tegelane ja Edgari tuhvlialune. Rohkem sobib Saagimiga sauna kui Riigikogusse.

«Edgar tuhvialuseid, kes ise midagi ei suuda, oma lähedal ei kannata ja kaua ei hoia. Aga Anul pole häda midagi. Tõeline kõrgseltskonna daam ja samas lihtne tüdruk meie tänavalt.»

Lenk, kas tuled koos Saagimiga Valka Voorimeest avama? Küll on ikka pealinna isandal jultumust siin vanureid petta ja pigistada kätt turuplatsil, et häält saada, jube masendav. Soovitus Lengile: eeskujuks võiksid olla poes käikude ajal pensionäridele ja ostukorv ikka võtta, kui juba turva teeb märkuse. Ülbusel pole piire.

«Kui kutsutakse, tulen kindlasti ja võin ka Anu kaasa võtta, kui tal vaba õhtu juhtub olema.»

Soovime konkreetseid lahendusi ja vastuseid Lengilt Valga June Endel Uppini suhtes, korterielanike raha kõrvaldamise ja võla mittetasumise osas Valga Eraküttele.

Miks nõutakse elanikelt võla teistkordset tasumist? Vastasel juhul keeratakse küte ja soe vesi kinni. Peamiselt elavad nendes majades töötud ja pensionärid. Mis konkreetseid samme selle teo suhtes on astutud? Miks Valga Eraküte laskis võlad üle sadade tuhandete ja alles siis hakkas häält tegema ja kraane kinni keerama? Ei saa Keskerakonna eesotsas olla suuremastaabiline pettur. Vastake!

«Vastan: konkreetseid lahendusi firma Valga June OÜ ja Endel Uppini suhtes saate küsida ainult tema enda käest. Firma kontori aadress Vabaduse tänaval on majaelanikel teada ja sealt saab ka konkreetseid vastuseid. Teistkordset üüri või veeraha tasumist elanikelt nõuda ei saa, sest minu arust on see Valga June OÜ ja Valga Erakütte vaheline küsimus.

Miks Valga Eraküte lasi võlad üle 100 000 kasvada, on tõesti imelik ja ka mulle arusaamatu. Soovitan maja elanike seast valida endi täievoliline esindaja, kes hakkaks asju ajama. Niimoodi ajakirjanduse kaudu kahe erafirma suhteid selgeks rääkida on võimatu.

Isiklikult ei poolda ma üldse Valga linna kommunaalmajanduse andmist täielikult erakätesse. Tallinnas tahame hakata ettevõtteid pärast lepingu tähtaja lõppemist linnale tagasi võtma. Sama tee on valinud ka Põlva linn, kus Keskerakond aastaid võimul olnud. Isiklikult soovitan majaelanikele korraldada üldkoosolek, kuhu kutsute isiklikult nii Endel Uppini kui ka Valga Erakütte omaniku.»

Kuidas hindate Endel Uppini tööalast tegevust, mis seotud linnarahva totaalse petmisega ning Valga June OÜ poolt klientidelt võetud kütteraha Eraküttele mittetasumisega? Või arvate nagu Uppin ise, et asjaolude ilmsikstuleku taga on niinimetatud poliitiline tellimus?

«Endel Uppini tööalast tegevust hinnata ei saa, sest ei tunne tema tööd ega tea tema firmast rohkem, kui ajalehes kirjutati. Linnarahva petmist ei saa kunagi ega keegi heaks kiita ja ei tee seda minagi. Poliitiline tellimus võib olla loo avalikustamine enne valimisi, mitte aga võlgade tekkimine.»

Kas te ei peaks õigeks erakonnast välja visata inimene, kes on tegelenud Valga rahva petmisega, nagu siin ülevalpool kirjutati. Endel Uppin kahjustab nii teie kui ka Keskerakonna mainet ja nüüd veel loodab mingitmoodi pääseda ka Valga linna juhtimise juurde, kuna tema siiski piirkonna juht?

«Erakonnast väljaheitmise ettepaneku peavad tegema Valgamaa keskerakondlased ise ja Keskerakonna juhatus Tallinnas vormistaks vastava otsuse, kui seda õigeks peab. Minule kui juhatuse liikmele ja Keskerakonna kuraatorile Kagu-Eestis pole sellist avaldust siiani laekunud.

Mis puutub erakonna maine hoidmisse, siis Endel Uppin tegi ise järeldused ja omaenda otsusega loobus valimisnimekirjas osalemisest. Keegi talle survet ei avaldanud. Valga linnavõimu juurde pääsemiseks pole ta minu teada katset teinud.»

Copy

Märksõnad

Tagasi üles