Õdede liit hoiatab Venemaalt saabuvate arstide eest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Välismaale siirduvate arstide ja õdede asemel tulevad varsti meedikud Venemaalt, kes toovad kaasa oma töökultuuri ja teadmised, seisab täna valitsusele edastatud Eesti Õdede Liidu pöördumises, vahendab Äripäev.


Täna hommikul andsid meditsiinitöötajaist meeleavaldajad valitsuse istungile saabuvatele ministritele Stenbocki maja ees üle pöördumise «Säilitagem elanikkonna tervist ja tervishoiusüsteemi».

Sotsiaalministri saabudes luges õdede liidu president Ester Pruuden pöördumise ka ette:

«Viimase 18 aastaga on Eestis järk-järgult üles ehitatud hästitoimiv ja efektiivne tervishoiusüsteem, mille põhiline alustala on kaasaegsete teadmistega patsientide hüvanguks tegutsev personal.

Tervishoiust miljardeid kroone välja viies saab süsteem pöördumatuid kahjustusi, mille tulemuseks on arsti- ja õendusabi kättesaadavuse oluline halvenemine.

Tervishoius headel aegadel ei priisatud, vaid koguti varusid rasketeks aegadeks. Allakirjutanud organisatsioonid on ühinenud Eesti Haiglate Liidu ettepanekuga kompenseerida aastate 2010-13 eelarvetes väheneva ravikindlustuste osa eelnevatel aastatel kogunenud jaotamata kasumi arvel.

Inimelude hinnaga riigieelarvet tasakaalus hoida on ebaeetiline. Surnuid ja püsiva tervisekahjustusega inimesi euro kasutuselevõtmine ei aita.

Tervishoiutöötajate koondamisest tekib sääst, kuid töötajatest tühjad haiglad patsiente ei ravi. Tervishoiutöötajad leiavad tööd ikka, kuid Eesti patsiente me endaga Soome või Norrasse kaasa võtta ei saa.

Välismaale siirduvate arstide ja õdede asemel tulevad varsti meedikud Venemaalt, kes toovad kaasa oma töökultuuri ja teadmised. Eesti patsiendid ei ole tagasiminekuks nõukogude meditsiini valmis.

Mure Eesti patsientide pärast ei luba meil pikaajaliselt üles ehitatud Eesti tervishoiusüsteemi lagundamist ja patsientide reaalselt abita jätmist kõrvalt vaadata.

Alla kirjutanud ühendused paluvad teil veel kord kaaluda võimalust kasutusele võtta haigekassa jaotamata kasum, sest arsti- ja õendusabi kättesaadavuse vähendamine tähendab patsientide jaoks rohkem haiguspäevi ja vähem töövõimet, mis on riigi ja rahva jaoks kordades kulukam.»

Pöördumisele on alla kirjutanud Eesti Õdede Liit ja Eesti Tervishoiutöötajate Ametiühingute Liit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles