Põllumehed kogunevad Toompeale protestima

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Põllumeeste Keskliit (EPK) ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) korraldavad 18. novembril kell 13 Riigikogu ees põllumeeste protestimeeleavalduse, et teavitada üldsust, valitsust ja Riigikogu seni sügavaimast taasiseseisvuseaegsest kriisist põllumajanduses.


Ettevõtmise korraldajad kutsuvad Riigikogu saadikuid üles toetama riigieelarve muudatusettepanekuid otsetoetuste osas teiste Euroopa Liidu riikide eeskujul põllumajandustootmise jätkamiseks vajalikus mahus. Esinevad EPK ja EPKK juhid.

Põllumehi toetavad Edgar Savisaar, Ivari Padar ja Karel Rüütli, esinema on palutud ka IRLi, Reformierakonna ja Roheliste esindaja. Aktsioonile oodatakse põllumehi ja kõiki eestimaalasi, kelle soov on säilitada kodumaine toidutootmine, teatasid organisatsioonid.

Olukord Eesti põllumajanduses on tootjate hinnangul kahe viimase aastaga muutunud hullemaks, kui see oli niinimetatud vene kriisi aastal. Piima- ja teraviljahinnad ei kata juba üle aasta tootmiskulusid ning põllumeestel pole vahendeid, et oma tootmisele peale maksta.

Enamus põllumeestest on aga tootmise ajakohastamiseks investeerinud veisefarmidesse ja ostnud uut tehnikat.

«Ülimadalad kokkuostuhinnad ei võimalda pangalaene maksta, kuid pankade poolt pole me näinud mingitki vastutulekut. Paljudel on maksuvõlad, MTA on arestinud põllumeeste arveid. Lähitulevikus terenduvad pankrotid ja saneerimised ning põllumajandusettevõtete ülesostmine madala hinna eest. Igal nädalal on piimatootjad sunnitud tapale saatma sadu lehmi, sest iga toodetud liiter toob krooni kahjumit. Tootmise taastamiseks kulub aga aastaid,» seisab aktsiooni korraldajate üleskutses.

Rõhutatakse ka, et Euroopa Liidu vanades liikmesriikides on põllumeeste toetused kordades suuremad kui uutes, seetõttu ei saa rääkida võrdsetest konkurentsitingimustest Euroopa Liidu ühisel turul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles