Riik tõstab mootorikütuse- ja elektriaktsiisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neste automaattankla Valgas
Neste automaattankla Valgas Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riik plaanib jaanuarist tõsta mootorikütuste ja märtsist elektri aktsiisi, kokku on maksutõusudest tuleva aasta riigieelarvesse kavandatud juurde saada ligi pool miljardit krooni.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas rääkis esmaspäeval BNSile, et aktsiisitõus koos käibemaksuga lisab diisliliitrile hinda 42 senti ja bensiiniliitrile 45 senti.

«Samuti kasvab erimärgistatud diislikütuse hind, seda teistest suuremas mahus - hinnalisa on 82 senti liitri kohta,» rääkis Rõivas. Ta lisas, et eriotstarbeline kütus, mida põllumehed kasutavad, maksab autokütustest suurusjärgus viis krooni liiter vähem.

Elektriaktsiisi üle toimusid Rõivase sõnul tulised arutelud. Riigikokku hääletamisele jõuab ettepanek, millega seda lisandub kõigile tarbijatele ühtlaselt kaks senti kilovatt-tunni kohta.

Ettepanekud parandavad riigi järgmise aasta eelarvepositsiooni Rõivase sõnul enam kui 0,2 protsendi ulatuses sisemajanduse koguproduktist. Täpsed summad on praegu arvutamisel, kuid tulu aktsiiside tõstmisest ulatub umbes 500 miljoni kroonini, lisas Rõivas.

Riigikogu hääletab 2010. aasta eelarvet puudutavaid rahanduskomisjoni ettepanekuid teisel lugemisel kolmapäeval, 2010. aasta riigieelarve vastuvõtmine on kavas neljapäeval.

Opositsioonilise Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsioon teatas, et on vastu valitsuse plaanitud elektriaktsiisi ja kütuseaktsiisi täiendavale tõusule, sest see tabab kõige valusamini madalama sissetulekuga elanikkonda.

SDE fraktsiooni esimehe ja rahanduskomisjoni liikme Eiki Nestori sõnul tõstab kavandatav maksutõus tarbijahindu kolm protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles