Eesti probleemseimad paigad on Peipsiäärne ja Kagu-Eesti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Statistikaamet

Eesti piirkondliku arengu üldine pilt ei sõltu oluliselt mõõtmise meetodist, teatas statistikaamet. Omavalitsusüksuste arengutase jagab Eesti territooriumi mõtteliselt kolmeks.


Omavalitsusüksuse territoriaalarengu indeks näitab, et Eesti probleemseim piirkond on Peipsi järve lähedusse jääv ala ning Kagu-Eesti. Eesti kaardil moodustab see mõttelise telje, mis algab Ida-Viru maakonnast Vaivara vallast, jookseb mööda Peipsi kallast ja Läti piiri ning lõpeb Pärnumaal Häädemeestes.

Edukamatest piirkondadest joonistub selgelt välja Tallinn koos Harju maakonnaga. Nii oli näiteks esimese 25 omavalitsusüksuse seas 18 Harju maakonna valda ja linna.

Edukaks saab pidada ka Tartu ja Pärnu linna koos neid ümbritsevate valdadega. Nende kahe -- probleemse ja eduka -- piirkonna vahele jääb kolmas ala, mis liigub põiki üle Eesti Narva lahest Liivi laheni.

Analoogilise pildi Eesti piirkondlikust arengust on andnud ka varem avaldatud indeksid. Näiteks statistikaameti omavalitsusüksuste elujõulisuse indeks ning OÜ Geomedia kohaliku omavalitsuse üksuste võimekuse indeks.

Erinevate indeksite korral on üksikute omavalitsuste positsioon erinev, ent Eesti piirkondliku arengu seis jääb suhteliselt sarnaseks.

Omavalitsusüksuse territoriaalarengu indeks koosneb neljast komponendist: rahvaarvu muutus, ülalpeetavate määr, füüsilise isiku tulumaks elaniku kohta ja registreeritud töötute osatähtsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles